Review: Kinky Friedman – Live from Austin TX

 

Kinky Friedman - Live from Austin, TX

Kinky Friedman – Live from Austin TX
Format: CD / Label: New West Records
Release date: 2022

Tekst: Peter Marinus

Helaas is het noodzakelijk om Kinky Friedman aan jullie te introduceren. Helaas omdat Kinky eigenlijk al veel bekender had moeten zijn met zijn hilarische en satirische countrymuziek.

Kinky Friedman is een singer-songwriter, schrijver en komiek uit Chicago, Illinois.Hij was een begenadigd schaakspeler gedurende zijn tienerjaren maar de muziek trok toch meer. Zijn eerste band was de surf-satireband King Arthur & the Carrots in de 60’s waarna hij doorbrak aan het begin van de 70’s met de band Kinky Friedman & the Texas Jewboys, een verwijzing naar Bob Wills & his Texas Playboys.

De band werd opgemerkt door Commander Cody & his Lost Planet Airmen, die ervoor zorgden dat Kinky en zijn band werden getekend door het ABC label waar hun debuutalbum ‘Kinky Friedman’ verscheen in 1974.

Kinky toerde regelmatig als lid van de band van Bob Dylan, onder andere in de Rolling Thunder Revue in 1976.

Dit livealbum is heruitgave van het oorspronkelijke album uit 2007 en op dit album hoor je Kinky Friedman en zijn band in volle glorie.

Het is haast ondoenlijk om zijn muziek te omschrijven. De country & western speelt een grote rol bij deze band maar is vermengd met de nodige Frank Zappa, Bonzo Dog Doo Dah Band en Dr. Hook invloeden.

Alleen de introducties van de nummers op dit livealbum zijn al reden genoeg om dit album te gaan beluisteren.

Kinky’s band bestond destijds uit Jewford Shelby (accordeon, piano, saxofoon), Skycab Adam (bas), Buster “B.B.” Boles (drums), Wichita Thomas Culpepper (sologitaar) en Snakebite Jacobs (piano, saxofoon, fluit).

De band begint het optreden met het gemoedelijk deinende countrynummer Amelia Earhart’s Last Flight waarin Kinky bij vlagen bijna begint te jodelen in een tegen dixieland aanleunend swingend nummer. Daarna volgt de zacht deinende countryrock van Rapid City, South Dakota.

Homo Erectus is een vrolijk swingende countryswinger met hilarische jungle drums. Men’s Room L.A. is een hilarische cover van het Buck Fowler nummer.

De maffe trucker song Highway Café wordt gevolgd door de countrydeiner Wild Man From Borneo met een onverwachte boogiewending waarin Snakebite Jacobs los gaat met freejazz achtig saxofoonspel. Het deinende Carryin’ The Torch is een “lofzang” op het Statue Of Liberty.

Daarna volgt een aantal rockende songs. De eerste is het Grateful Dead-achtige Miss Nickelodeon (met een idiote introductie) met een maf Indianen refrein. Lover Please is een fel rockende Billy Swan cover, die gevolgd wordt door de maffe Jesus-rocker Rock ‘n’ Roll Across The USA en het losjes rockende Mama Baby Mama. In het warm deinende Arsehole From El Paso is Kinky hoorbaar trots dat hij een “arsehole from El Paso” is.

They Ain’t Making Jews Like Jesus Anymore is de bekendste, en meest controversiele, song van Kinky waarin Kinky een racist zowel verbaal als lichamelijk in elkaar slaat. Het zacht deinende Ride ‘Em Jewboy sluit het album af.

Een album waarop de maffe Kinky Friedman in volle glorie te beluisteren is met zijn Texas Jewboys!

Tracks:
01. Amelia Earhart’s Last Flight
02. Rapid City, South Dakota
03. Homo Erectus
04. Men’s Room L.A.
05. Highway Café
06. Wild Man From Borneo
07. Carryin’ The Torch
08. Miss Nickelodian
09. Lover Please
10. Rock ‘n’ Roll Across The USA
11. Mama Baby Mama
12. Arsehole From El Paso
13. They Ain’t Making Jews Like Jesus Anymore
14. Ride ‘Em Jewboy

Website: https://www.kinkyfriedman.com/home