Review: King’s X – Three Sides Of One

 

King’s X – Three Sides Of One

King’s X – Three Sides Of One
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: InsideOut Music
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het heeft veertien jaar geduurd maar de Amerikaanse band King’s X uit Springfield, Mississippi, is weer helemaal terug!! De reden dat het zo lang heeft geduurd zijn diverse gezondheidsproblemen van de bandleden (Jerry Gaskill twee hartaanvallen en Doug Pinnick een lymfeklier ontsteking) en het feit, dat de bandleden het te druk hadden met solo en andere projecten.

Doug Pinnick (zang, bas), Ty Tabor (gitaar, zang) en Jerry Gaskill (drums) klinken op hun nieuwe album echter alsof ze niet weg zijn geweest!

Op hun dertiende studioalbum is hun stevige rock nog steeds vermengd met de nodige funk, psychedelische 60’s pop en powerpop.

De stevige kant van de band opent het album met Let It Rain. Een krachtig groovend nummer met overweldigende harde gitaarriffs, met hier en daar wat Led Zeppelin invloeden, de krachtige zang van Doug Pinnick en psychedelisch snijdend gitaarwerk van Ty Tabor. Flood, Pt. 1 opent op een snijdende noise wijze en gaat al snel over op massief riffende rock met een plotse psychedelische popwending.

Nothing But The Truth is een intiem numnmer met een soulvolle, funky toon en bijbehorende soulvolle zang.

Give It Up is daarna weer een goed voorbeeld van de logge rockkant van de band. De moodervette bas van Doug Pinnick voert de boventoon in dit nummer. Na een intiem akoestisch intro is All God’s Children een zwaar fuzzende blues/ballad met een licht Pink Floyd-achtig psychedelisch geluid.

Take The Time is een meer lichtvoetig nummer met een sprankelend geluid, prima meerstemmige zang en Styx invloeden. Na de fel pompende rocker Festival volgt het moddervet groovende Swipe Up.

She Called Me Home is een intieme melodieuze ballad en de afsluiter, het dromerige Every Everywhere, begeeft zich op het terrein van de, door de psychedelische 60’s beinvloede, powerpop.

Het is goed dat we King’s X weer terug hebben. De band is nog steeds van zeer krachtig belang!

Tracks:
01. Let It Rain
02. Flood, Pt. 1
03. Nothing But The Truth
04. Give It Up
05. All God’s Children
06. Take The Time
07. Festival
08. Swipe Up
09. Holidays
10. Watcher
11. She Called Me Home
12. Every Everywhere

Website: https://www.kingsxrocks.com/