Review: King Louie Bankston – Harahan Fats

 

King Louie Bankston - Harahan Fats

King Louie Bankston – Harahan Fats
Format: CD – Vinyl LP / Label: Goner Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Dit postume album van King Louie Bankston geeft een rauw beeld van het bestaan van een junkie. Vol met wrange nummers waarin King Louie wanhopig geld probeert te krijgen/stelen om weer te kunnen scoren, de hemeltergende wereld van een junkie en mislukte ontwenningspogingen. Vormgegeven via primitief ongepolijste songs, die vaak in de folk hoek te vinden zij maar ook geregeld in de rauwe garagerock.

King Louie speelde in het verleden in de bands van Alex Chilton, Jack Oblivion, Harlan T. Bobo, Jay Reatard en in de band the Exploding Hearts.

Op de hoes van dit album zie je King Louie als Harahan Fats, een soort verlopen Dr. John. De primtieve garagerocker (Theme From) Crawzilla opent het album. Een totaal ongepolijst nummer, dat terug gaat naar de rockende basis. Gentilly Woman is daarna een primitef soort folky skiffleblues met stuwend banjowerk en de rauwe zang van King Louie.

Coke-A-Cola Cowboy is een nummer van Mel Tillis, dat oorspronkelijk Coca Cola Cowboy heette. Bij King Louie krijgt het nummer een lome broeierige rockabilly behandeling. In drie nummers is King Louie accapella te horen. In het kale Places Like This, de wrange junkie story Down & Out en de onvaste gospel van When God Dips His Pen Of Love In My Heart, een nummer van Reverend Clearant Derricks.

De cover van Jay Reatard’s Trinkets is een gemoedelijk deinend countrynummer met vinnige rauwe zang. Het zeer breekbare Rehab Legend is een zeer indringend junkie verhaal.

De garagerock komt volop aan de beurt in het wild rammelende Air Conditioning, Cold Drinks, Pussy & Pickles. De broeierig pompende rhythm & blues van Wasted At Work bevat een bizarre doo wop break gevolgd door de luie banjo boogie instrumental Harahan Boogie Man.

Het wrange en folky Writing The Same Song Over Again sluit het album af.

King Louie Bankston mocht niet ouder worden dan 49 jaar. Dit album laat hem op zijn rauwst en breekbaarst horen.

Tracks:
01. (Theme From) Crawzilla
02. Gentilly Woman
03. Cokes-A-Cola Cowboy
04. Places Like This
05. Trinkets
06. Pawn Shop Road
07. Rehab Legend
08. Gone Too Far
09. Air Conditioning, Copld Drinks, Pussy & Pickles
10. Wasted At Work
11. Harathan Boogie Man
12. Down & Out
13. Gin Road Ramble
14. When God Dips His Pen Of Love In My Heart
15. Writing The Same Song Over Again

Website: https://www.facebook.com/gonerrecords/