Review: King Buffalo – Regenerator

 

King Buffalo - Regenerator

King Buffalo – Regenerator
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Stickman Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

King Buffalo is een trio uit Rochester, New York. Een progressieve Stoner band. Een typering waarbij ik mij gelijk afvroeg wat ik mij daar nou bij voor moet stellen. Dat wordt echter bij het beluisteren van hun derde album ‘Regenerator’ al snel duidelijk.

Sean McVay (zang, gitaar), Scott Donaldson (drums) en Dan Raynolds (bas) hebben zich namelijk flink door de 60’s psychedelische rock (vroege Pink Floyd), spacerock (Hawkwind) en neo-psychedelica (the Church) laten beïnvloeden en smeren daar een smerige, zware laag Stoner Rock overheen.

Een goed voorbeeld van hun stijl is het openingsnummer van het album, Regenerator. Een nummer dat donker aanzwelt met synthesizerklanken waarna de gitaar het al even donker overneemt. De bas en drums leggen vervolgens een pompende basis neer voor een grimmig nummer, dat qua sfeer zelfs aan Killing Joke doet denken. De gemeen schurende gitaar van Sean McVay vertoont wat Hendrix trekjes. Dit instrumentale nummer heeft een zwaar verslavende en bedwelmende werking.

Mercury opent aanvankelijk als een donker groovend nummer met dromerige zang maar gaat al snel over in woest fuzzende Stoner Rock. Nog meer schroeiende Stoner Rock is te horen in Hours, dat kraakt en schuurt en smeulend en genadeloos hard klinkt met hier en daar wat Cure trekjes.

Interlude begint op een dromerige psychedelische wijze met lichte Beatles invloeden. Langzaam aan begint het nummer steeds harder te schroeien. Het zelfde recept vind je in Mammoth, dat als een vroeg Pink Floyd-achtig nummer begint maar vermorzeld wordt door alles verwoestende fuzz.

Het gitaarspel van Sean McVay gaat in Firmament wederom de machtig gierende Hendrix kant op in een mix van dromerige psychedelica en logge Stoner Rock.

King Buffalo bewijst op hun derde album dat zij alles behalve een standaard Stoner Rockband zijn. We hebben hier te maken met een lekker avontuurlijke, maar zeer zeker ook, harde Stoner Rockband!

Tracks:
01. Regenerator
02. Mercury
03. Hours
04. Interlude
05. Mammoth
06. Avalon
07. Firmament

Website: https://kingbuffalo.bigcartel.com/