Review: Kilborn Alley – Takin’ Time

 

Kilborn Alley - Takin’ Time

Kilborn Alley – Takin’ Time
Format: CD – Digital / Label: CD Baby
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Hoog tijd om weer eens een heerlijke band aan jullie voor te stellen. Een band, die het verdiend om ook in ons land een grote groep fans te krijgen. Ik heb het dan over de band Kilborn Alley, ook wel bekend als The Kilborn Alley Blues Band, uit Champaign, Illinois.

De band werd al twee keer genomineerd bij de Blues Awards, werd in 2006 uitgeroepen tot beste nieuwe bluesband en hun album ‘Tear Chicago Down’ uit 2007 werd uitgeroepen tot beste bluesalbum van dat jaar.

Andrew Duncanson (zang, gitaar), Josh Stimmel (gitaar), Chris Breen (bas) en Ed O’Hara (drums) horen thuis in de categorie zeer soulvolle blues. Blues waarbij invloeden als O.V. Wright, Solomon Burke en Robert Cray boven komen drijven.

Hun nieuwe album opent heerlijk opzwepend met Do Your Dance op een ‘Shotgun’ (Junior Walker) achtige wijze. Andrew Duncanson blijkt een prima zanger te zijn met een ongepolijste soulstrot en Josh Stimmel een lekker bijtende gitarist.

Dan is het tijd voor één van de vele intieme soulnummers, Takin’Time. Een intieme warme soulballad met de klasse van ‘I’d Rather Go Blind’. Andrew Duncanson’s zang is hier van een Solomon Burke-achtige kwaliteit. Vervolgens is de broeierig groovende funky blues A Gobble A Goo aan de beurt met hard priemend gitaarwerk en krachtige zang.

Na de soepel groovende soulblues Come Back To Our Love volgt de intieme soulballad County Line Motel waarin Andrew een duet zingt met een, mij onbekende, zeer soulvolle zangeres. Pop’s Lunch zit daarna in de soulblues hoek van bijvoorbeeld O.V. Wright.

Illinois is een uitbundige feestelijke rocker met een brullende harmonica, die gevolgd wordt door nog een heerlijke intieme soulblues ballad in de vorm van Lonely Window. Introducing Granny/Pusher Grandma is een hilarisch broeiend pompend nummer over een bejaarde drugsdealer. Grandma klinkt als een roestige stonede kikker.

Ik hoop van harte dat Kilborn Alley bij ons nu ook eens gaat doorbreken. Dit nieuwe album klinkt namelijk magistraal!

Tracks:
01. Do Your Dance
02. Takin’ Time
03. A Gobble A Goo
04. Come Back To Our Love
05. County Line Motel
06. Pop’s Lunch
07. Demonstrate My Love
08. Illinois
09. Lonely Window
10. Introducing Granny
11. Pusher Grandma

Website: https://www.facebook.com/kilbornalley/