Review: Kevin Burt – Thank You Brother Bill – A Tribute To Bill Withers

 

Kevin Burt - Thank you, Brother Bill A Tribute To Bill Withers

Kevin Burt – Thank You Brother Bill – A Tribute To Bill Withers
Format: CD – Vinyl Lp – Digital / Label: Gulf Coast Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Op 30 maart 2020 overleed soulzanger Bill Withers. Een Amerikaanse artiest, die vooral bekend is door zijn zeer persoonlijke songs, die altijd loom en funky klonken.

Zanger-gitarist Kevin Burt uit Cedar Rapids, Iowa, is een grote fan van het werk van Bill Withers. En op zijn derde album brengt hij, samen met zijn band Big Medicine, een eerbetoon aan deze soul grootheid.

Wat vooral opvalt aan dit album is de zeer krachtige en zeer soulvolle stem van Kevin Burt, die het stemgeluid van Bill Withers “akelig” dicht benadert. Luist maar eens naar het openingsnummer Who Is He (And What Is He To You), Loom groovend met schurende funky riffs. Een heerlijk krachtige opener van het album.

Daarna volgt het lui groovende Kissing My Love met splijtend gitaarwerk van Ken Valdez en de kreunende harmonica van Kevin Burt.

World Keeps Going Round And Round is een minder bekend Bill Withers nummer. Een zeer soulvol nummer, dat ook weer funky is. Naarmate het nummer vordert wordt het steeds krachtiger en feller. Just The Two Of Us is natuurlijk alom bekend en krijgt een sprankelend groovende versie. I’m Her Daddy is een breekbaar intiem soulnummer gevolgd door de klassieker Ain’t No Sunshine, dat in een warm bluesjasje gehezen is. De zang van Kevin Burt is indrukwekkend krachtig.

Lean On Me krijgt een zeer intieme sprankelende versie met weergaloze zang. Zowel Let Us Love als Another Day To Run zijn losjes groovende nummers. Grandma’s Hands klinkt door het gitaarwerk van Ken Valdez bluesy. Het indringende en breekbare Hope She’ll Be Happier is het hoogtepunt van dit album.

De lome bluesshuffle Thank You Brother Bill is de enige eigen compositie van Kevin Burt en dit eerbetoon past naadloos bij de Bill Wither covers.

Een zeer waardig en soulvol eerbetoon aan Bill Withers!

Tracks:
01. Who is He (and What is He to You)?
02. Kissing My Love
03. World Keeps Going Round and Round
04. Just the Two of Us
05. I’m Her Daddy
06. Ain’t No Sunshine
07. Lean On Me
08. Let Us Love
09. Another Day To Run
10. Grandma’s Hands
11. The Same Love That Made Me Laugh
12. Hope She’ll Be Happier
12. Thank You Brother Bill – written by Kevin Burt

Website: https://www.kevinburtmusic.net/