Review: Kenny Neal – Straight From The Heart

 

Kenny Neal - Straight From The Heart

Kenny Neal – Straight From The Heart
Format: CD – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Zanger-gitarist Kenny Neal uit Baton Rouge, Louisiana, hoort al jaren thuis in het rijtje gelouterde en gerespecteerde bluesmuzikanten. Het is dan ook niet voor niets dat hij in 2005 de Handy Blues Award won en in hetzelfde jaar een nominatie voor een Grammy en twee Blues Awards binnensleepte voor zijn album ‘Bloodline’.

Op zijn nieuwste album, ‘Straight From The Heart’, gaat Kenny verder met waar hij goed in is. Het spelen van zeer soulvolle blues vermengd met de nodige zydeco invloeden.

Daartoe riep hij de hulp in van vrienden als de zoons van Rockin’ Dopsie, Anthony Dopsie (accordeon), Dwayne Dopsie (acoordeon) en Rockin’ Dopsie Jr. (washboard), de van de North Mississippi Allstars bekende zangeres Sharisse Norman, broer Darnell Neal (bas), dochter Syretta Neal (zang) en bassist Lee Allen Zeno (bekend van Buckwheat Zydeco’s band).

Het album opent direct met het messcherp huilende gitaargeluid van Kenny in Blues Keep Chasing Me. Een lome funky blues met de gemoedelijk knorrende saxofoon van Jason Parfait en losjes swingend pianospel.

Mount Up On The Wings Of The King is opgedragen aan B.B. King en is, uiteraard, voorzien van hard priemend gitaarwerk van zowel Kenny als gast Christone ‘Kingfish’ Ingram. Een waardig eerbetoon. Albert King’s I’ll Play The Blues For You klinkt zoals het hoort, lui funky en soulvol.

Two Timing is een lui groovend funky bluesnummer met gastvokalen van Tito Jackson en dochter Syretta Neal.

Louise Ana (Lousiana!) is een loom swingende zydeco met het washboard van Rockin’ Dopsie Jr en de accordeon van Big Nate Williams. Een zeer soulvol zydeconummer met Kenny’s hard huilende harmonica in een glansrol. Na de loom stuwende shuffle It Don’t Cost Nothing is het de beurt aan een opzwepend swingende versie van de zydeco klassieker Bon Temps Rouler met dubbel accordeon werk van Anthony en Dwayne Dopsie en het washboard van Rockin’ Dopsie Jr.

De warme blazers stelen de show in de lui deinende soulblues It’s Been So Long. Someone Somewhere deint al even lekker. I’ve Got To T ell Somebody is een zeer krachtige swingende shuffle met zeer stuwende en krachtige blazers.

In de losjes swingende afsluiter New Orleans zit vanzelfsprekend een funky New Orleans ritme en de blazers gooien er flarden van Down By The Riverside doorheen.

Opnieuw bewijst Kenny Neal dat hij nog steeds tot de top van de blues behoort.

Tracks:
01. Blues Keep Chasing Me
02. Mount Up On The Wings Of The King
03. I’ll Play The Blues For You
04. Two Timing
05. Louise Ana
06. It Don’t Coast Nothing
07. Bon Temps Rouler
08. It’s Been So Long
09. Someone Somewhere
10. I’ve Got To Tell Somebody
11. New Orleans

Website: https://www.facebook.com/KennyNealBand