Review: Kenny ‘Blues Boss’ Wayne – Blues From Chicago To Paris

 

Kenny ‘Blues Boss’ Wayne – Blues From Chicago To Paris

Kenny ‘Blues Boss’ Wayne – Blues From Chicago To Paris
Format: CD – Digital / Label: Stony Plain Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

Pianist en singer-songwriter Kenny ‘Blues Boss’ Wayne wordt als Kenneth Wayne Spruell geboren op 13 november 1944 in Spokane, Washington. Via zijn moeder wordt Kenny beïnvloed door de muziek van Nat King Cole, Little Willie John en Fats Domino en later wordt hij geïnspireerd door pianisten als George Shearing, Erroll Garner, Mongo Santamaria, Ray Charles, Charles Brown, Floyd Dixon, Big Joe Turner, Johnny Johnson en Amos Milburn.

In de jaren ’60 en ’70 is Wayne in Los Angeles sideman bij verschillende pop- en rockmusici. In de jaren ’80 verhuist hij naar Vancouver, British Columbia en daar krijgt hij zijn bijnaam ‘Blues Boss’ opgeplakt. In 1995 verschijnt zijn debuutalbum ‘Alive & Loose’. In 2017 wordt Kenny ‘Blues Boss’ Wayne opgenomen in The Boogiewoogie Piano Hall of Fame in Cincinnati, Ohio.

Begin maart verscheen er na twee jaar weer een nieuw album van Kenny ‘Blues Boss’ Wayne. Op dit album, ‘Blues From Chicago To Paris’, brengt Wayne een ode aan de legendarische blueszanger, bassist, componist Willie Dixon (1915 – 1992) en blues- en boogiewoogie pianist en zanger Memphis Slim (1915 – 1988).

De 17 songs op het album stammen uit de jaren ’50, begin jaren ’60 van de vorige eeuw. Memphis Slim (geboren als Peter Chatman) verhuisde in 1962 naar Parijs, alwaar hij ook op 24 februari 1988 overlijdt. Vandaar ook de naam van het album Blues From Chicago To Paris.

Het overgrote deel van de zeventien songs zijn composities van Willie Dixon, maar het album opent en eindigt met een nummer van Memphis Slim.

Het album is een variatie van uptempo boogiewoogie (Rock And Rolling This House, Somebody Tell That Woman), langere (jazzy) ballads (A New Way To Love, Messin’ Round With The Blues, I Got A Razor) en, shuffles (African Hunch).

Nummers als Got You On My Mind, Don’t Let The Music Die, I Ain’t Gonna Be No Monkey Man) zijn fraaie vertolkingen van het legendarische Big Three Trio van Willie Dixon eind jaren ’40, begin jaren ‘50. In die, maar ook in andere songs, is de duozang met Russel Jackson, die in sommige nummers op bas mag soleren, fraai. Soms is de geest van Mose Allison aanwezig (One More Time). In Pigalle Love worden zoete herinneringen aan Place Pigalle in Parijs opgehaald. 

Conclusie:
‘Blues From Chicago To Paris’ is een prachtige ode van Kenny ‘Blues Boss’ Wayne aan de grootheden Willie Dixon en Memphis Slim. Verplichte aanschaf van liefhebbers van ‘old school’ pianoblues.  

Tracks:
01. Rock And Rolling This House
02. The Way She Loves A Man
03. A New Way To Love
04. Reno Blues
05. African Hunch
06. Just You And I
07. Messin’ Round (With The Blues)
08. One More Time
09. Somebody Tell That Woman
10. Stewball
11. After While
12. Got You On My Mind
13. Don’t Let The Music Die
14. Pigalle Love
15. I Ain’t Gonna Be No Monkey Man
16. I Got A Razor
17. Wish Me Well

Line up :
Kenny Wayne – piano, zang
Russel Jackson – akoestische bas, zang
Joey DiMarco – drums

Website: https://kennybluesboss.com/