Review: Keith Scott And The Electric Blues Junkies – One Nation Under The Blues

 

Keith Scott and The Electric Blues Junkies - One Nation Under The Blues

Keith Scott And The Electric Blues Junkies – One Nation Under The Blues
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

“No bullshit blues”…Dat lijkt mij een term, die het geluid van Keith Scott & the Electric Blues Junkies het beste omschrijft. Rauwe, smerige en broeierige blues zonder enige vorm van opsmuk.

Gitarist Keith Scott komt uit White Plains, NY, en hij raakte verslingerd aan de blues nadat hij Muddy Waters had gehoord. Nadat hij zich in Chicago gevestigd had werd hij door Hip Linkchain gevraagd om tot zijn band toe te treden. Daarna speelde Keith in de band van Jimmy Dawkins.

Inmiddels is Keith toe aan zijn negende soloalbum. Door het ontbreken van informatie ga ik er vanuit dat the Electric Blues Junkies bestaan uit Adam Arling (bas), Tony McQuaid (gitaar) en Bob Spelbring (drums).

Het eerste nummer van het album, Bring It Back, geeft een goed beeld van het bluesgeluid van Keith Scott en zijn mannen. Een lekker broeierig pompende blues met doorleefde krachtige zang en rauw priemend gitaarwerk.

Na een rauw slideintro begint Down In Memphis. Een lui stuwende Chicagoblues met een huilende branderige slidegitaar. Muscatine is vervolgens een smerig pompende shuffle met een woest brullende harmonica. Keith is in zijn eentje te horen in de stuwend schurende blues River Song. World Comin’ Down heeft een broeierig funky geluid gevolgd door het lui, J.J. Cale-achtig boppende Tennessee.

Je hoeft je niet af te vragen waar World’s Gone Putin’ over gaat. Een dreigend nummer met ontregelend bewerkte voicesamples en een psychedelische mellotron. Leiper’s Spoon is daarna een bedwelmend pompende mandoline blues. Betty Lou laat de venijnig rockende kant van de band horen.

Na de stuwende akoestische Interlude sluit Keith Scott het album af met het smerig pompende One Nation Under The Blues.

Een prima album vol met pure, onversneden blues…no bullshit blues dus!

Tracks:
01. Bring It Back
02. Down In Memphis
03. Muscatine
04. River Song
05. Marvin Shuffle
06. World Comin’ Down
07. Train Rollin’ Blues
08. Down On My Luck
09. Tennessee
10. World’s Gone Putin’
11. Leiper’s Spoon
12. Betty Lou
13. Home To You Baby
14. Interlude
15. One Nation Under The Blues

Website: https://www.keithscottblues.com/