Review: KB Bayley – Flatlands

 

KB Bayley - Flatlands

KB Bayley – Flatlands
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Jelle Edelenbosch

Sober in de instrumentatie en in de duur van het album. Aan de andere kant wel degelijk ’voer’ voor de liefhebbers van de Lap Steel oftewel Slide gitaar in combinatie met de ingetogen stem van KB Bayley.

Op de nieuwe cd ‘Flatlands’ van de Britse singer/songwriter staan tien nummers. Zes eigen composities en vier liedjes van muzikanten, te weten Jean Ritchie, Tom Waits, Kelly Joe Phelps en Jason Isbell, die hem hebben beïnvloed. ,,Ik wilde deze songs en verhalen in hun meest rauwe vorm delen en mijn liefde voor de Weissenborn-gitaar vieren als een uniek verhalend instrument’’, stelt Bayley.

Eén man met zijn gitaar in een kamer levert een plaat op met teksten over de dingen die ons overkomen. Van opbeurend tot hartverscheurend en van liefde tot gemis. Het titelnummer Flatlands ligt lekker in het gehoor en zet de toon voor het vervolg. ,,Here in the Flatlands I feel you everywhere’’, zo kabbelt het heerlijk voort.

Daverend intro
Driftwood Avenue heeft een verrassend en daverend intro met dank aan blues harp speler Gavin Thomas. Hij zorgt het gehele nummer voor Een fraaie aanvulling op het stem- en gitaargeluid van Bayley.

Tijdens Comet Girl is de zang eerst fluisterend, alsof Bayley de luisteraar iets wil toevertrouwen. Naarmate deze song vordert wordt er met meer pit gemusiceerd. Ook is er een ’felt’ piano, het effect om de snaren te dempen, te horen. Vingervlug gitaarspel en solo’s om van te watertanden tijdens met The L & N Don’t Stop Here Anymore. Gavin Thomas is gelukkig weer van de partij in Year Zero

Op de loer
Daarna ligt eentonigheid op de loer en komt het ook tot monotonie. Prima die Weissenborn-gitaar, maar uniek verhalend nee. Het Hawaïaanse geluid en het gemis aan variatie is leuk om aan het strand als achtergrondmuziek te horen, maar kan thuis niet tot het einde boeien.

De stem van Bayley mist naar mijn mening variëteit. Het blijft zoetgevooisd doorgaan en dan blijkt de totale duur van slechts 36 minuten voldoende. Lap Steel fanaten en fans zullen hier mogelijk anders over denken. Gelukkig verschillen smaken.

Tracks:
01. Flatlands
02. Driftwood Avenue
03. Comet Girl
04. The L & N Don’t Stop Here Anymore
05. Year Zero
06. Johnsburg, Illinois
07. Time Machine
08. The Black Crow Keeps on Flying
09. World Without You
10. Maybe It’s Time

All songs by KB Bayley except 4 by Jean Ritchie, 6 by Tom Waits, 8 by Kelly Joe Phelps and 10 by Jason Isbell

KB Bayley : Weissenborn guitar, voice & felt piano
Gavin Thomas : harmonica on tracks 2 & 5

Website: https://www.kbbayley.com/