Review: Kaz Hawkins – My Life And I

 

Kaz Hawkins - My Life And I

Kaz Hawkins – My Life And I
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: DixieFrog Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Voor velen zal het compilatiealbum ‘My Life And I’ van “Belfast’s Queen Of The Blues” Kaz Hawkins de eerste kennismaking zijn met deze zeer krachtige zangeres uit Noord-Ierland.

Kaz woont momenteel in Frankrijk en is al een aantal jaren actief. Zij is vooral beïnvloed door zangeres Etta James terwijl haar stemgeluid vaak ook vergelijkingen met Adele oproept.

Op deze verzamelaar krijg je een prima overzicht van haar albums vanaf het album ‘Get Ready’ uit 2014.

Het van dat album afkomstige Believe With Me is een losjes groovend soulvol nummer waarin direct opvalt hoe ontzettend soulvol Kaz klinkt. Drink With The Devil is een zwalkend dranklied met de swingende barpiano van Kevin Breslin en Kaz’s grimmige zang.

Van het album ‘Don’t You Know’, uit 2017, steelt Hallelujah Happy People de show. Een statig, haast tango-achtig, nummer met zeer krachtige zang en de stuwende piano van Sam York. The River That Sings is één van de talrijke pianoballads op deze verzamelaar. Een prachtig intiem nummer. Net zoals Surviving, dat richting het werk van Adele trekt.

De opener van dit album, Pray, is een a ccapella gospel met de krachtige bonkende percussie van David Jamison.

Feelin’ Good kennen we natuurlijk van Nina Simone. Bij Kaz is het een zacht deinend bluesnummer met intense zang en de priemende gitaar van Nick McConkey.

Uiteraard mogen covers van Etta James niet ontbreken op dit album. At Last klinkt zoals het hoort, stemmig met strijkers en indringende blueszang. Something’s Got A Hold Of Me begint met een rauw soulvol vocaal intro van Kaz en swingt daarna lekker luchtig voort.

De prijsnummers van deze compilatie zijn de cover van Van Morrison’s Full Force Gale in een zeer krachtige en soulvolle versie en Shake, dat lui groovend begint en daarna overgaat in een vrolijke blues swinger.

Laat deze verzamelaar van Kaz Hawkins het begin van een inhaalslag zijn om al haar vorige albums in je bezit te krijgen. Het zal de moeite waard zijn want Kaz Hawkins is met recht “Belfast’s Queen Of The Blues”!

https://youtu.be/teWwsGXh3DU

Tracks:
01. Pray
02. Because You Love Me
03. Feelin’ Good
04. Hallelujah Happy People
05. One More Night (Lipstick And Cocaine)
06. Believe With Me
07. Drink With The Devil
08. Full Force Gale
09. Don’t Make Mama Cry
10. The River That Sings
11. Surviving
12. At Last
13. Something’s Got A Hold On Me
14. Don’t You Know
15. Don’t Slip Away
16. Better Days
17. Shake

Website: https://www.kazhawkins.com/