Review: Kat Riggins – Progeny

 

Kat Riggins - Progeny

Kat Riggins – Progeny
Format: CD – Digital / Label: Gulf Coast Records
Release: 2022

Tekst: Jelle Edelenbosch

De stembanden van Kat Riggins gaan tot het uiterste op haar nieuwe plaat ’Progeny’. Wat een bereik heeft de 42-jarige zangeres en wat een band. ’Progeny’ betekent nageslacht en is samengesteld uit liedjes over liefde, pijn, passie en woede. Absolute hoogtepunten op de plaat zijn Walk With Me Lord en Promised Land.

In dit eerbetoon aan haar (voor)ouders legt ze de link tussen klein meisje en de vrouw die ze aan het worden is. Dat betekent rijke muzikale schakeringen van bluesrock tot ballads en van gospel tot rap. Dit met, zeker qua gitaarwerk, een hoog jaren tachtig gehalte. Het openingsnummer Walk On knalt uit mijn boxen. Mooi intro en veel snerpende gitaren.

Meedeinen
De toon is gezet, maar dat het anders kan blijkt meteen daarna. Sinkin’ Low een rustig nummer met subtiel gitaarspel. Het up-tempo Expresso spreekt mij minder aan. Iets te veel ’rampestamp’, maar de ballad Got To Be God laat je meedeinen op de muziek.   

Warriors gaat erover dat welke strijd we ook tegenkomen, we er niet alleen voor staan. Hier gaat ze heel diep in haar vocale bereik waardoor het ’gevecht’ prima vertolkt wordt.  Gitarist Mike Zito rekruteerde Matthew Johnson op drums, Doug Byrkit, basgitaar en Lewis Stephens, keyboards, aangevuld met Melody Angel op gitaar en rapper Busta Free. Een hecht gezelschap.

Uithalen
Met op de achtergrond vogelgeluiden klinkt a capella de gospel Walk With Me Lord. Wat een uithalen, je voelt de pijn. Schitterend. Gevolgd door Promised Land of moet ik toch schrijven Voodoo Child van Jimi Hendrix? Ja, maar wat een versie, met gewijzigde tekst, heeft de band er van gemaakt.

Jaloersmakend in positieve zin. Die gitaren in het intro, maar ook de verdere fill inns. Gecombineerd met de stem van Kat. Het nummer duurt 6 minuten en 2 seconden, maar kan bij optredens zeker verder worden uitgebouwd.

Het reggae-achtige My City met rap, spreekt mij niet aan, maar is wel het bewijs dat de band veel muziekstijlen aankan. Mama is een typisch blues nummer. Subtiel,  goed gedoseerd en met uithalen die uit de tenen van Kat komen. Beetje verdrietig dus, zoals het hoort.

Van het uptempo slotnummer 40, 25 40 word je weer vrolijk. Een puik album dat iets langer had mogen duren, want Kat en band beklijven.

https://youtu.be/Hh0PNV8Q-MU

Tracks:
01. Walk On
02. Sinkin’ Low
03. Expresso
04. Got to be God
05. Warriors
06. In My Blood
07. Walk with Me Lord
08. Promised Land
09. My City
10. Cross the Line
11. Woahman
12. Mama
13. 40 25:40

Website: https://katriggins.com/