Review: Karfagen – Passage To The Forest Of Mysterious

 

Karfagen - Passage To The Forest Of Mysterious

Karfagen – Passage To The Forest Of Mysterious
Format: CD – Digital / Label: Caerllysi Music Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De songtitels geven waarschijnlijk al aan, dat we hier met progrock te maken hebben. Progrock van de oude stempel, old school dus. Stammend uit een tijd dat we het nog gewoon symfonische rock noemden. De Oekraïense band Karfagen neemt je met hun zestiende (!) album mee in een tijdmachine terug naar het geluid van bands als de vroege Genesis, Camel, Yes en Gentle Giant.

De band is geformeerd rond toetsenist Antoly Kalugin, die ook nog de penny flute en gitaar bespeelt en besaat op dit album verder uit Mathieu Spaeter (gitaar), Max Velychko (gitaar), Konstantin Ionenka (bas), Viktor Syrotin (drums), Tim Sobolev (zang), Otha Rostovska (zang), Aleksandr Pavlov (gitaar), Yan Vedaman (saxofoon), Alexandr Pastuchov (bassoon), Maria Baranovska (viool) en Elena Kushiyt (fluit).

De toetsen van Antoly Kalugin nemen een belangrijke rol in op dit album. Belangrijk maar wel altijd functioneel en dus wars van egotripperij.

Het album opent met Kingfisher & Dragonflies, Pt. 4, dat met  sfeervol sprankelend gitaarspel opent en daarna zwevend verder gaat met een geluid dat de vroege Genesis vermengt met Spaanse klassieke akoestische gitaarmuziek. Naarmate het nummer vordert voegen zich er ook Camel invloeden bij.

Mysterious Forest is in drie delen te beluisteren. Deel I klinkt pastoraal met Jon Anderson-achtige zang en wederom Spaanse akoestische gitaar.

In deel II neemt de piano een belangrijkere rol in met een licht jazzy geluid. Het geluid is krachtiger waardoor je bijna automatisch bij het geluid van Marillion en Manfred Mann’s Earth Band uitkomt. Deel III klinkt sprookjesachtig en sprankelend a la Yes.

Birds Of Passage And The Enchanted Forest (expanded version) is het langste,19 minuten, nummer van het  album. En in dit nummer is van alles aan de hand. Zo kom je noise uitbarstingen tegen, een donker Van Der Graaf Generator geluid, middeleeuwse invloeden door de bassoon van Alexandr Pastuchov en dartelende passages.

De band Karfagen mag zonder enige twijfel geschaard worden in het rijtje Top Prog bands! Een uitmuntend album!

Tracks:
01. Kingfisher & Dragonflies, Pt. 4
02. Mysterious Forest, Pt. 1
03. Mysterious Forest, Pt. 2
04. To Those Who Dwell In Realms Of Day
05. Birds Of Passage And The Enchanted Forest (expanded version)
06. Through The Whispers Of The Wind
07. Mysterious Forest, Pt. 3

Website: Facebook