Review: Karen Lawrence – The Blues Is Back

 

Karen Lawrence - The Blues Is Back

Karen Lawrence – The Blues Is Back
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De doorgewinterde rockfans zouden de Amerikaanse zangeres Karen Lawrence kunnen kennen als zangers van bands als The L.A. Jets, 1994:, Karen Lawrence & The Pins of Blue By Nature of van haar zang op Aerosmith’s album ‘Draw The Line’.

Karen is nog steeds zeer actief en wel op het bluesy terrein.

Dat blijkt ook op haar nieuwe album ‘The Blues Is Back’ waarop Karen hulp krijgt van drummers Thomas Southworth, Bobby Donaho en Ted Chaat, bassisten Dale Parker, Sam Stephens en Ron Battle, Tony Saracene (gitaar, bas,orgel, drum programming), Celso Salim (gitaar) en Max Butler (orgel).

Wat het album vooral laat horen is dat Karen nog steeds even krachtig en rauw klinkt als in haar dagen met bijvoorbeeld de band 1994.

Ze is te horen in bluesy nummers, die vooral veel soul bevatten. Made To Move opent het album met een Riot In Cell Block # 9 achtig intro om daarna over te gaan in een ongepolijste shuffle met krachtige zang en schurend slidegitaarspel. Het nummer vertoont Hoochie Coochie Man trekjes.

Dan is het ijd voor de sfeervolle soulblues ballad Easy met snerpend gitaarwerk van Celso Salim. Het vurige True Love trekt voorzichtig richting de Southern Rock met zeer bluesy zang van Karen. Celso Salim is weer aanwezig met zijn slidegitaar in de lekker gruizige rocker I’m Comin’ Home.

De soulbues van Die Blue is van een Robert Cray achtige klasse, dus loom, soulvol en vooral bluesy! Na het jubelend swingende The Blues Is Back is Karen te horen in de intieme ballad Heaven’s Masterpiece. Takeaway is een romig groovend nummer met lichte Hi soul trekjes.

Way Way Down is zeer zwoel en zweterig. Karen nodigt iemand uit om Way Way Down te gaan waar ze “feels it the most”…. De lome boogie Hold On To Me, met vurig brullend gitaarwerk, sluit dit zeer prettige album af.

Een album waarop Karen Lawrence bewijst moeiteloos met de top van de blues mee te kunnen.

Tracks:
01. Made To Move
02. Easy
03. True Love
04. I’m Comin’ Home
05. Die Blue
06. The Blues Is Back
07. Heaven’s Masterpiece
08. Takeaway
09. Way Way Down
10. Hold On To Me

Website: https://www.facebook.com/KarenLawrenceBlueByNature/