Review: Karen Jonas – The Restless

 

Karen Jonas - The Restless

Karen Jonas – The Restless
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Voordat singer-songwriter Karen Jonas op de solotoer ging vormde zij met Alex Culbreth het duo the Parlor Soldiers, dat in 2011 een door de liefhebbers van de betere Americana hogelijk gewaardeerd album uitbracht.

Daarna stortte deze uit Fredericksburg, Virginnia, afkomstige artieste zich volledig op haar solocarrière.

‘The Restless’ is haar zesde album, dat gevuld is met weelderig deinende Americana waarin de stem van Karen de hoofdrol vervult. Haar stem zit ergens tussen Lucinda Williams, Sheryl Crow en vooral Heather Nova in. Intiem en bij vlagen fluisterend.

Het album opent met Paris Breeze, dat zacht galmend je gehoorgangen binnen zweeft waarna roffelende drums het overnemen in een krachtig stuwend nummer met de hartstochtelijke indringende zang van Karen en de rauw bijtende gitaar van Tim Bray. Het deinende The Breakdown gaat richting het sprookjesachtige geluid van Heather Nova.

Karen klinkt zeer intiem en dromerig, op een  haast Cyndi Lauper-achtige wijze, in Lay Me Down. De donkere twang gitaar van Tim Bray vervult een voorname rol in het zacht schuifelende Elegantly Wasted. Verrassend is That’s Not My Dream Couch dat heel erg aan het gipsysoul geluid van de Belgische band Vaya Con Dios doet denken.

Na een donker en dreigend intro opent het broeierige Rock The Boat met fraai huilend gitaarwerk. Drunken Dreamer klinkt een stuk luchtiger in een losjes swingend Americana nummer. In het warm deinende We Could Be Lovers schakelt Karen over op een meer jazzy, Rickie Lee Jones-achtig geluid.

Na het warme Throw Me To The Wolves met sfeervol dobro en slidegitaarwerk sluit Karen het album af met een akoestische versie van Lay Me Down, dat akoestisch nog intiemer klinkt.

Laat je eens lekker inpakken door de intieme Americana van Karen Jonas op haar nieuwe, prima, album!

Tracks:
01. Paris Breeze
02. The Breakdown
03. Lay Me Down
04. Elegantly Wasted
05. That’s Not My Dream Couch
06. Forever
07. Rock The Boat
08. Drunken Dreamer
09. We Could Be Lovers
10. Throw Me To The Wolves
11. Lay Me Down (acoustic version)

Website: http://www.karenjonasmusic.com/