Review: Kaia Kater – Strange Medicine

 

Kaia Kater - Strange Medicine

Kaia Kater – Strange Medicine
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Free Dirt – Sonic RendezVous
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Na het uitkomen van het album ‘Grenades’ in 2018 besloot singer-songwriter Kaia Kater uit Montreal naar de filmschool te gaan om daar “compostities” te gaan studeren. En dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd! Haar nieuwe album ‘Strange Medicine’ staat namelijk vol met bedwelmend mooie songs, die stuk voor stuk in een zeer sfeervol, soms jazzy, jasje verpakt zijn met een zeer verslavend gevolg.

De focus op het album ligt, qua song onderwerpen, op de verdrukking van vrouwen en etnische minderheden. Kaia wordt daarbij geholpen door producer Joe Gross (o.a. bekend van the Barr Brothers), Rob Moose (strings, o.a. Paul Simon), Robbie Kuster (percussie) en Phil Melanson (percussie).

Daarnaast treedt er een aantal gastartiesten aan zoals Aoife O’Donovan, die te horen is in het openingsnummer The Witch dat handelt over de heksenverbranding in Salem Massachusetts in de zeventiende eeuw. Verpakt in een loom deinend nummer met een sfeer, die aan o.a. Rickie Lee Jones en Joni Mitchell doet denken. Het omfloerste intieme stemgeluid van Kaia en de jazzy blazers maken dit openingsnummer gelijk al een hoogtepunt.

Daarna klinkt de desolate banjo van Kaia in het breekbare Maker Taker met heerlijk warm zwevende blazers. Het donker zwevende Mechanics Of The Mind gaat over de soms vreemde gang van zaken in onze hersenpan. De sprankelende banjo van Kaia vormt het intro van de lome swinger In Montreal waarin Allison Russell te gast is. The Internet is een cynisch nummer over ons “onmisbare” en “goddelijke” Internet.

Taj Mahal is vokaal te gast in de desolate banjo ballad Fédon met een zeer indrukwekkende aanzwellende orkestratie. Often As The Autumn heeft een donker voortzwevend folky geluid en het aflsuitende Tigers is een fraai bedwelmende deiner.

Gezien de kwaliteit van de nummers op dit vierde album van Kaia Kater en de bedwelmende wijze waarin deze nummers verpakt zijn mag zonder enige twijfel gesproken worden van Kaia Kater’s meest persoonlijke album tot nu toe. Een absolute aanrader!

Tour
04 Oct 2024 Perwez (B) Cultural Centre “Le Foyer”
05 Oct 2024 Perwez (B) Cultural Centre “Le Foyer”
19 Oct 2024 Ramblin’ Roots – Utrecht

Tracks:
01. The Witch
02. Maker Taker
03. Mechanics of the Mind
04. In Montreal
05. The Internet
06. Fédon
07. Floodlights
08. Often as the Autumn
09. History in Motion
10. Tigers

Website: https://www.kaiakater.com/