Review: Julian Sas – Electracoustic

 

Julian Sas - Electracoustic

Julian Sas – Electracoustic
Format: 2CD – 3Vinyl LP – Digital / Cavalier Recordings
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

De inspiratiebronnen van de Nederlandse bluesrockgitarist Julian Sas (29 mei 1970, Beneden Leeuwen), zijn o.a. Johnny Winter, Muddy Waters, Willie Dixon, Walter Trout, Jimi Hendrix, John Lee Hooker, Freddie King en vooral ook Rory Gallagher. In 1996 richt hij de Julian Sas Band op en in datzelfde jaar verschijnt het debuutalbum ‘Where Will It End’. De band, die in de loop de jaren een aantal wisselingen in de samenstelling ondergaat, brengt daarna regelmatig nieuwe albums uit. Ook bouwt de band een sterke livereputatie op.  

De COVID-19 pandemie zorgde er voor dat ook de Julian Sas Band niet kon optreden. Een drama was het overlijden van bassist Fotis Anagnostou op 10 januari 2021. De band ging echter niet bij de pakken neerzitten en dook de studio in om nieuwe songs op te nemen. het resultaat is terug te vinden op het dubbelalbum ‘Electracoustic’, dat op 4 maart jl. verscheen. Het album is opgedragen aan de betreurde bassist Fotis Anagnostou. De baspartijen worden op dit album gespeeld door Barend Courbois, de zoon van de befaamde jazzdrummer Pierre Courbois.

Cd 1 bevat 12 elektrisch gespeelde songs. Het openingsnummer World On Fire is een zinderende bluesrocker met felle gitaarlicks, een strakke ritmesectie en gedrenkt in orgeltonen. Het tempo gaat daarna iets omlaag in het groovy Waiting For Tomorrow.

In de slowblues Blues Are Killing Me Anyhow teistert Sas zijn gitaar weer en gooit Roland Bakker er weer een bak orgeltonen tegenaan. Volop orgel en felle gitaarsolo’s horen we in het funky Liberation, en dezelfde muzikale ingrediënten zijn er in Just A Song.

Heerlijk zijn de baslijnen en de vette gitaarlicks in een bad van orgeltonen in de uptempo bluesrocker Devil At The Door. Na de rocker Coming Your Way is het tijd voor het hoogtepunt, de lange ballad Fallin’ From The Edge Of The World. De prachtige orgel- en gitaarsolo’s zijn een streling voor het oor.

These Days is weer een intense rocker met slide, een strakke ritmesectie en een hamerende piano. Intens is de zang naast de orgel- en gitaarsolo’s in de bluesballad I Will Carry You. Alle remmen gaan daarna weer los in het stevige en opwindend rockende Always On The Run. Het slotnummer is het funky Leave It Up To You, met verschroeiend gitaarwerk.

De 12 songs op cd 2 zijn dezelfde als op cd 1, in dezelfde volgorde, maar dan in een akoestische uitvoering. Sas bewijst ook met de akoestische gitaar uitstekend overweg te kunnen. Nummers als Liberation en Just A Song krijgen hierdoor een jazzy tintje.

Daar waar Roland Bakker op cd 1 strooit met zijn orgeltonen is hij nu zeer prominent aanwezig met zijn flonkerende pianoklanken. Songs als Devil At The Door en These Days (met een fraaie slide), rocken ook akoestisch lekker weg. En met piano- en gitaarsolo’s is Fallin’ From The Edge Of The World ook in de akoestische versie het prijsnummer.

 Conclusie:
‘Electracoustic’ is zowel elektrisch als akoestisch een uitstekend album. Julian Sas bewijst opnieuw tot de Eredivisie van de Nederlandse bluesrock te horen.

Tracks:
CD 1 – The Electric Session
01. World On Fire
02. Waiting For Tomorrow
03. Blues Are Killing Me Anyhow
04. Liberation
05. Just a Song
06. Devil At the Door
07. Coming Your Way
08. Fallin’ From the Edge of the World
09. These Days
10. I Will Carry You
11. Always On the Run
12. Leave It Up To You

CD 2 – The Acoustic Session
01 . World On Fire
02. Waiting For Tomorrow
03. Blues Are Killing Me Anyhow
04. Liberation
05. Just a Song
06. Devil At the Door
07. Coming Your Way
08. Fallin’ From the Edge of the World
09. These Days
10. I Will Carry You
11. Always On the Run
12. Leave It Up To You

Line-up:
Julian Sas – gitaar, zang
Roland Bakker – Hammond, piano
Lars-Erik van Elzakker – drums
Barend Courbois – bas

Website: https://www.juliansas.com/

Julian Sas Tour