Review: Judith Hill – Letters From A Black Widow

 

Judith Hill - Letters From A Black Widow

Judith Hill – Letters From A Black Widow
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Regime Music Group Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Het vijfde album van Judith Hill heeft onnoembaar vele luisterbeurten nodig! Niet omdat je hier te maken hebt met een vreselijk gecompliceerd album maar omdat dit echt zo’n album is waarop je keer op keer weer nieuwe dingen ontdekt.

Judith Hill is een zangeres en multi-instrumentaliste uit Los Angeles, CA, die in 2009 als backing vocaliste aanwezig was bij Michael Jackson’s This Is It, die samenwerkte met Prince, die in 20123 meedeed in de Amerikaanse versie van The Voice en die in 2015 een Grammy Award won voor haar muziek voor de film 20 Feet From Stardom. Haar debuutalbum ‘Back In Time’ werd in 2015 geproduceerd door Prince.

Bijgestaan door haar vader Robert Lee Hill (bas), haar moeder Michiko Hill (orgel),John Staten (drums), Daniel Chae (strings) en Brandon Winbush, Carmel Echols en Sophia Whitehurst (backing vocals) laat Judith Hill horen dat zij qua stijlen zeer veelzijdig is.

Zo begint het album met One Of The Bad Ones. Een indringende pianoballad met flinke Roberta Flack en Alicia Keys invloeden. De zeer krachtig galmende zang van Judith zorgt daar voor. Flame is daarna een zeer eigenzinnig nummer. Onheilspellend grimmig rockend met de nodige Prince en Living Colour invloeden.

My Whole Life Is In The Wrong Key is luie en moddervette funk waarin je invloeden van Prince, Material en R’n’B tegenkomt en waarin Judith’s zang bij vlagen woest brullend klinkt. We Are The Power is vervolgens een losjes groovend sprankelend Prince funk nummer. Gehuld in warme samba sferen is Dame De La Lumière een weelderig georkestreerd nummer over de krachtige grootmoeder van Judith. Een krassende viool zorgt in de soulballad Black Widow voor avant-garde invloeden.

You Got It Kid lijkt als een Laurie Anderson-achtig nummer te beginnen maar gaat al snel over in een sprankelend funknummer. Downtown Boogie is een moddervet funknummer in de beste Prince/Parliament-Funkadelic tradite.

Judith sluit het album af op een Curtis Mayfield-achtig e soulvolle wijze met More Than Love.
Weet je wat? Ik ga dit album nog maar een keer beluisteren wat ik ben helemaal in de ban van dit briljante en avontuurlijke album van Judith Hill!

Tracks:
01. One Of The Bad Ones
02. Flame
03. My Whole Life Is In The Wrong Key
04. We Are The Power
05. Black Widow
06. Touch
07. Dame De La Lumière
08. Let Me Be Your Mother
09. You Got It Kid
10. Runaway Train
11. Downtown Boogie
12. More Than Love

Website: https://www.judithhill.com/