Review: Josh Smith – Bird Of Passage

 

Josh Smith - Bird of Passage

Josh Smith – Bird Of Passage
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Een lang gekoesterde wens van zanger-gitarist Josh Smith uit Los Angeles is eindelijk uitgekomen op zijn negende album: het opnemen van een album met een big band!

En uiteraard heb je dan te maken met een album, dat jazzier klinkt dan de voorgaande albums van Josh. Maar diens gitaar zorgt voor voldoende bluesinvloeden.

Josh wordt bijgestaan door mede producer Calvin Turner (bas), Lemar Carter (drums), Larry Goldings (orgel) en Alex Frank (drums).

En uiteraard de big band, die een dusdanige belangrijke rol op het album speelt dat ik de leden graag aan je voorstel. De trompetisten Jeff Bailey, Mike Haynes, Preston Bailey en Steve Patrick, de trombonisten Barry Green, Paul Jenkins, Prentiss Hobbs en Matt Jefferson en de French Horn spelers Anna Spina, Beth Beeson en Jennifer Kummer.

Het is gelijk weldadig swingen geblazen met Doublecross. Een shuffle met de bijtende bluesgitaar van Josh en de warme spetterende blazers. Ook het soepel rollende orgel van Larry Goldings speelt een belangrijke rol in dit nummer.

Brand New Day is vervolgens een stuwende shuffle met een krachtig klinkende bigband en de bijtende bluesgitaar van Josh. Het orgel speelt wederom een swingende rol in dit nummer. Het jazzy geluid van organist Jimmy Smith lijkt een grote invloed te zijn geweest in de jazzy shuffle Hopeless Quarters. Het gitaarspel van Josh doet invloeden als Wes Montgomery en Kenny Burrell vermoeden.

Fat Hair klinkt zeer intiem met broeierig jazzy gitaarwerk en de lome bigband. Rare Plus is daarna een lekker funky groovende instrumental met een op volle kracht swingende bigband.

The Wayfarer begint op een brassband-achtige wijze en gaat zwoel deinend verder. Een bluesballad met prima snerpend gitaarwerk.

De afsluiter van het album is het losjes swingende en soulvolle Unauthorized Cinnamon. Een orgelsoul nummer met ook flinke ruimte voor de bijtende gitaar van Josh Smith.

‘Bird Of Passage’ is veel meer dan een “tussendoortje”. Een pracht album vol met de heerlijkste bigband blues!

Tracks:
01. Doublecross
02. Brand New
03. Hopeless Quarters
04. Fat Hair
05. Rare Plus
06. The Wayfarer
07. Unauthorized Cinnamon

Website: https://www.joshsmithguitar.com/