Review: Josh Ritter – Spectral Lines

 

Josh Ritter - Spectral Lines

Josh Ritter – Spectral Lines
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Thirty Tigers
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Josh Ritter, uit Brooklyn, NY, heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre van elf albums opgebouwd met zijn zeer atmosferische en ruimtelijk klinkende songs.

Die zijn ook op zijn nieuwste album ‘Spectral Lines’ weer volop aanwezig

Het openingsnummer Sawgrass komt al sprankelend op gang om als een zacht deinend nummer verder te gaan met de warme verhalende stem van Josh, een zacht tinkelende piano en een bij vlagen jubelend geluid. Honey I Do gaat warm zwevend meer richting het werk van Talk Talk en/of Lloyd Cole.

Horse No Rider is voorzien van sfeervolle electronica, de warme klarinet van Jocie Adams en een sputterende synthesizer. En opnieuw in een heerlijk intiem deinend nummer. For Your Soul is wat pittiger. Hoekig pompend met voorzichtige glamrock (T.Rex), sunshine pop en Electric Light Orchestra invloeden.

Het sprankelende Strong Swimmer is gedompeld in een weldadige synthesizer bad waarna de statige pianoballad Whatever Burns Will Burn het hoogtepunt van dit album is op een haast Scott Walker/Jacques Brel-achtige wijze.

Any Way They Come heeft een magistraal a capella intro en in het afsluitende Someday kom je lichte intieme Al Stewart invloeden tegen.

‘Spectral Lines’ van Josh Ritter is een perfect album waarmee je eens lekker kunt onthaasten. Uiterst intieme en warme pop-rock!

Tracks:
01. Sawgrass
02. Honey I Do
03. Horse No Rider
04. For Your Soul
05. Black Crown
06. Strong Swimmer
07. Whatever Burns Will Burn
08. Any Way They Come
09. In Fields
10. Someday

Website: https://joshritter.com/