Review: Josephine Foster – Domestic Sphere

 

Josephine Foster - Domestic Sphere

Josephine Foster – Domestic Sphere
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Fire Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Josephine Foster is een singer-songwriter uit Colorado met een verleden in bands als Born Heller, Mendrugo en the Children’s Hour. En met inmiddels veertien albums achter haar naam.

Haar nieuwste album, ‘Domestic Sphere’, nam zij samen met producer Daniel Blumberg (ex-Yuck) op. Hij strooit op dit album kwistig rond met allerlei geluiden zoals het geluid van krekels, een kudde schapen, jankende krolse katten, kikkers en vogeltjes. Josephine beperkt zich tot het bespelen van de akoestische en elektrische gitaar en haar zang. Die zang klinkt de ene keer zeer fragiel en de andere keer mysterieus en breekbaar.

Verpakt in een veelal tegen de lo-fi aan leunend geluid. Ongepolijst is het juiste woord voor het geluid van de elf songs op dit album. Soms mysterieus zwevend dan weer teder en pastoraal.

Het album opent met Entrance waarin je producer Daniel Blumberg de studio hoort betreden terwijl Josephine zacht op haar gitaar tokkelt en zingt. Het nummer wordt vervolgens bruut onderbroken door het gejank van een krolse kat. Pendulum is een intieme en breekbare ballad waarin de eigenzinnige en mysterieuze zang van Josephine begeleid wordt door krekels en andere geluiden.

Dawn Of Time klinkt pastoraal op een tedere lo-fi wijze. In Burnt Offering dwingt Josephine zichzelf tot gepijnigde vocale hoogte terwijl op de achtergrond een kudde schapen voorbij komt. Entr’acte is niets meer dan het geluid van krekels en vogels waarna het intieme Gentlemen & Ladies volgt.

Na het donkere en breekbare Birthday Song For The Dead volgt het hoogtepunt van het album. Het liefdevol zwevende Reminiscence waarin opnames te horen zijn van Josephine’s grootmoeder Filomena Maliese, die Musica Prohibita zingt.

Zowel Haunted House als de afsluiter van het album Sanctuary klinken desolaat en breekbaar.

Het nieuwe album van Josephine Foster is uitermate geschikte voor de liefhebbers van het avontuurlijke singer-songwriter materiaal. Een zeer bijzonder album!

Tracks:
01. Entrance
02. Pendulum
03. Dawn Of Time
04. Burnt Offering
05. Entr’acte
06. Gentlemen & ladies
07. Shrine Excerpt
08. Birthday Song For The Dead
09. Reminiscence
10. Haunted House
11. Sanctuary

Website: http://www.josephinefoster.info/