Review: JoosTVD – Sand In My Shoes

 

JoosTVD - Sand In My Shoes

JoosTVD – Sand In My Shoes
Format: CD – Digital / Label: AMAdea Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het grote muzikale avonturenboek van JoosTVD is inmiddels, al ik goed geteld heb, toe aan deel 18. En opnieuw blijf ik mij verbazen over het feit dat JoosTVD nog geen grote naam in ons eigen land, of in het buitenland, is.

Joost van Dinther, ook bekend als The Vanished Dutchman, laat namelijk opnieuw horen dat we hier met een zeer eigengereide artiest te maken hebben, die zijn invloeden niet verloochent maar ze integreert in zijn eigen unieke stijl.

In het openingsnummer van zijn nieuwe album, City Of The Pretty, klinkt JoosTVD als de Hollandse Isaac Hayes, of zoals U wilt Barry White. Funky symfonische soul dus met een eigenwijze snerpende synthesizer.

In Join The Line-Up gaat JoosTVD weer op de van hem zo bekende loom swingende toer waarbij hij klinkt als Todd Rundgren, die op de latin toer is gegaan. Go With U is een loom funky popnummer waarin lome Michael Franks-achtige zang vermengd wordt met de tropische Kid Creole stijl.

Het lui stuwende en jazzy groovende City Of The Mirrorballs verraadt invloeden als Steely Dan en Michael Franks. Waiting For heeft een intiem tikkende, Dance Away (Roxy Music)-achtige, tikkende ritmebox in een sfeervol zwevende ballad, die verpakt is een warme synthesizer deken.

Na de vrolijk huppelende jazzy groover The Urge volgt Legends. Een gestoord kermis-achtige instrumental met een dwars eigengereid geluid, dat af en toe aan Zappa doet denken.

Bestel je Pina Colada alvast maar terwijl je mee deint met de tropische lome groover The Kind Of Fool I’ve Been. JoosTVD klinkt hier als Tony Joe White die zich ook eens aan de latin waagt. Celebe is een zeer breekbare speeldoos-achtige melodie waarin invloeden vanuit de vaudeville en rokerige jazz te vinden xzijn.

A Set Of Delight Knobs is een hoekig stuiterend funky nummer dat gevolgd wordt door de “bijna samba” van het lome Sandals In The Sand. De heupwiegende groover Can’t Own What Fades Away sluit het album af.

Ik probeer het gewoon nog een keer. JoosTVD verdient het om groot te worden. In de tussentijd vermaak ik mij prima met deze nieuwe editie van het Grote Muzikale Avonturenboek van JoosTVD!

Tracks:
01. City Of The Pretty
02. Join The Line-Up
03. Go With U
04. City Of The Mirrorballs
05. Waiting For
06. The Urge
07. Legends
08. The Kind Of Fool I’ve Been
09. Velebe
10. A Set Of Delight Knobs
11. Sandals In The Sand
12. Can’t Own What Fades Away

Website: https://nl-nl.facebook.com/JoosTVDmusic