Review: JoosTVD – Put Your Fake In It

 

JoosTVD - Put Your Fake In It

JoosTVD – Put Your Fake In It
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Ik word er gewoon elke keer erg blij van! Een nieuw album van JoosTVD, oftewel singer-songwriter Joost van Dinther oftewel The Vanished Dutchman.

Op ieder album ontpopt Joost zich als een muzikale doe-het-zelver die op ingenieuze wijze zijn invloeden tot een geheel eigen stijl weet te vermengen. Dat is (uiteraard) ook weer op zijn nieuwste album het geval.

Living Is Instant swingt er direct broeierig op los in een warme jazzy stijl a la Steely Dan of Michael Franks. Een tropische verrassing van eigen bodem van een vertrouwde hoge kwaliteit. Het luie en funky Put Your Fade In It bevat wat fusion invloeden a la Larry Carlton/Lee Ritenour.

Hear The Sunshine Play klinkt alsof Todd Rundgren zich in een Philly Soul bad heeft gedompeld terwijl hij Barry White op zijn koptelefoon heeft aanstaan. Na het luchtig boppende Up Up volgt de 20’s swing van The Shit Hits The Band. Een hilarisch hink-stap-sprong vaudeville nummer.

Vervolgens gaat Joost loom funkend verder met Hang On en overlaadt hij ons met een sentimenteel warm groovend gevoel in Sentimental Overload. Het energiek funkende (die bas!!!) Careful bevat de nodige Prince invloeden. De jazzy swinger Agree To Disagree klinkt als een mix van Roy Ayers, Michael Franks en Steely Dan.

Ik eet mijn cowboyhoed op als Ennio geen eerbetoon aan Ennio Morricone is. Een majestueuze ballad, die op een Todd Rundgren-achtige wijze wordt uitgevoerd. In Move U valt de ingenieuze orkestratie op terwijl het 60’s psychedelische geluid van Kevin Ayers terug te horen is in Mister Jump The Gun. Agnes Magnus Populess is hilarisch! Een soort Monty Pyhton achtige funk!

De zwoel deinende samba funk van Hear The Sunshine 2 sluit het album af.

Niks geen “fake” op dit uitstekende album maar recht uit het hart komende avontuurlijke ‘Do It Yourself’ !

Tracks:
01. Living Is Instant
02. Put Your Fade In It
03. Hear The Sunshine Play
04. Up Up
05. The Shit Hits The Band
06. Hang On
07. Sentimental Overload
08. Careful
09. Agree To Disagree
10. Ennio
11. Move U
12. Mister Jump The Gun
13. Agnes Magnus Poppuless
14. Hear The Sunshine 2

Website: https://www.facebook.com/JoosTVDmusic