Review: Joost de Lange Band – Hypnotized

 

Joost de Lange Band - Hypnotized

Joost de Lange Band – Hypnotized
Format: CD / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Hoe is toch in hemelsnaam mogelijk dat de Joost de Lange Band nog niet tot de top van de Nederlandse bluesrock gerekend wordt? Dat is de grote vraag, die bij mij blijft hangen na beluistering van hun nieuwe album ‘Hypnotized’.

Dit nieuwe album staat namelijk vol met uitstekende bluesrocknummers en, bovenal, weergaloos gitaarwerk van Joost de Lange.

Het gaat hier om een Nederlands-Belgische samenwerking tussen Joost en Ramses Donville (drums) en Mitchell Goor (bas) en het trio opent het album op een spetterende wijze met I Won’t Follow. Een harde bluesrock boogie waarin je elementen uit het werk van Rory Gallagher en ZZ Top tegenkomt. Het gitaarspel van Joost de Lange is hard en snijdend in dit nummer.

Daarna volgt de lome bluesrock van Mixed Emotions. Een funky en spijkerhard nummer met zwaar fuzzend gitaarwerk. Hypnotized klinkt meer ingetogen en heeft een broeierig Soundgarden-achtig geluid waarin de schroeiende harde gitaar van Joost prima uitkomt.

De Hendrix invloeden zijn flink aanwezig in zowel  de sfeervolle bluesrock ballad Love, Fear And Uncertaintity als het zeer zwaar riffende Take Me Higher. Shout It All Out is een stomende, full-tilt, bluesrocker en Beyond The Horizon wisselt massief pompende rock af met meer ingetogen, Blue Öyster Cult achtige rock.

Na de losjes groovende bluesrock van Walk The Line sluit de powerrrocker Rush het album af, met een Deep Purple-achtig geluid en alle ruimte voor de gierende gitaar van Joost.

Ik verwacht niets anders dan dat de Joost de Lange Band met hun nieuwe album nu eindelijk eens echt gaat doorbreken in de vaderlandse bluesrockscene!

Tracks:
01. I Won’t Follow
02. Mixed Emotions
03. Hypnotized
04. Love, Fear and Uncertainty
05. The Unknown
06. Shout It All Out
07. Take Me Higher
08. Beyond The Horizon
09. Walk The Line
10. Rush

Website: https://www.joostdelangeband.com/index.php/nl/