Review: Joni Mitchell – Joni Mitchell At Newport

 

Joni Mitchell - Joni Mitchell at Newport

Joni Mitchell – Joni Mitchell At Newport
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Rhino
Release: 2023

Tekst: Harry Pater

Op 7 november a.s. wordt de legendarische Canadese zangeres, songwriter en schilderes Joni Mitchell tachtig jaar. Ze werd op op die datum in 1943 als Roberta Joan Anderson in Fort Macleod in de Canadese provincie Alberta geboren. Enkele maanden geleden brachten Britse muzikanten als Rumer, Mim Grey, Jo Harman, Hamish Stuart en Mike Mayfield samen met Redtenbacher’s Funkestra al een eerbetoon uit onder de titel ‘Both Sides Now’, wat zoals iedereen weet, één van de bekendste songs is van Joni Mitchell.  

In 2015 werd ze getroffen door een zware hersenbloeding (aneurysma). Na een jarenlange revalidatie, waarbij ze veel opnieuw moest leren, zoals zelfstandig uit bed te komen, lopen, praten, gitaar spelen en zingen. Gelukkig kon zij op 24 juni 2022 weer optreden, op het Newport Folk Festival, zittend in een met goudomrande stoel. Dit was 53 jaar na haar vorige optreden op dit roemruchte festival in 1969.
Het initiatief voor dit optreden was van Americana-zangeres Brandi Carlile, die diverse muzikale gasten had uitgenodigd om Joni Mitchell te eren.  

Het album bevat haar volledige optreden op het Newport Folk Festival 2022. Bij dit optreden werd Mitchell vergezeld door een groep muzikanten (‘de Joni Jam’), waaronder Brandi Carlile, Wynonna Judd en Marcus Mumford. Het was haar eerste publieke optreden sinds 2015.

Joni’s stem (meestal zong zij met haar alt-stem) had vóór de hersenbloeding nog een bereik van drie octaven, maar klonk bij dit optreden brozer, zwaarder en heser. Ze kreeg dus hulp van de eerdergenoemde vocalisten plus enkele andere, waarvan ik helaas niet iedereen ken.

Ze maken er met z’n allen een mooi muzikaal geheel van, zeg maar gerust: een prachtig eerbetoon aan de bijna tachtigjarige. Ik heb er in elk geval genoten.

Tracks:
01. Introduction by Brandi Carlile
02. Big Yellow Taxi (featuring Lucius)
03. A Case Of You (featuring Marcus Mumford)
04. Amelia (featuring Taylor Goldsmith)
05. Both Sides Now
06. Just Like This Train
07. Summertime
08. Carey (featuring Brandi Carlile)
09. Help Me (featuring Celisse)
10. Come In From The Cold (featuring Taylor Goldsmith)
11. Shine (featuring Brandi Carlile)
12. The Circle Game

Website: https://jonimitchell.com/