Review: Jonas Lindberg & The Other Side – Miles From Nowhere

 

Jonas Lindberg & The Other Side - Miles From Nowhere

Jonas Lindberg & The Other Side – Miles From Nowhere
Format: CD / Label: Inside Out Music
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De echte progrock fans zullen voor altijd de beginjaren van de progrock, de vroege jaren ‘70, blijven koesteren.  Vooral omdat de progrock (of symfonische rock) toen nog nieuw en avontuurlijk was. En de progrock fans zullen daarom zeer blij verrast zijn door het nieuwe album van Jonas Lindberg & the Other Side. Een band/project van bassist, toetsenist en soms zanger Jonas Lindberg uit Stockholm. Samen met zanger Jonas Sundqvist, drummer Jonathan Lundberg, gitarist Calle Stålenbring en aangevuld door o.a. Simon Wilhelmsson (drums), broer Joel Lindberg (gitaar), Roine Stolt (gitaar – The Flower Kings en Transatlantic) en Jenny Storm (zang) heeft Jonas het album ‘Miles From Nowehere’ uitgebracht.

Een album waarop alle zo geliefde progrock elementen aanwezig zijn. Lange, ingenieuze nummers waarin invloeden als Styx, Kansas en Yes vaak opduiken. En die bovenal gespeeld worden door een stel magistrale muzikanten en zangers.

Het album opent met Secret Motive Man, dat met schurende gitaarriffs in gang wordt gezet maar al snel overgaat in een zwevend “old school” prognummer met krachtige heldere zang van Jonas Sundqvist, warm toetsenwerk en huilende gitaren.

Vervolgens is Little Man een intiem deinend progpopnummer dat iets meer de kant van Styx optrekt. De warme zang van Jenny Storm speelt een belangrijke rol in het intieme folky Summer Queen. Door haar zang moet je veelvuldig ana de zang van Jon Anderson (Yes) denken terwijl er soms ook een Mike Oldfield sfeertje in dit nummer hangt maar waarin ook ruimte is voor stevige rockriffs.

Het majestueuze Oceans Of Time is een nummer, waarna je na beluistering zin krijgt om je oude progalbums weer eens uit de kast te trekken. Dit nummer wordt gezongen door Jonas zelf, die een prima stem blijkt te hebben. Een krachtig en ingenieus nummer!

Het hoogtepunt van het album, de “grande finale” dus, is weggelegd voor het uit vijf delen bestaande Miles From Nowhere. Progrock zoals elke progrock fan het wil hebben: lang, majestueus, imposant, afwisselend, hard en zacht…en dat zonder maar één seconde te vervelen!!

Je had het waarschijnlijk al van mij begrepen…ik beveel dit album van Jonas Lindberg & the Other Side aan aan elke echte progfan. Verplichte kost!

Tracks:
01. Secret Motive Man
02. Little Man
03. Summer Queen
04. Oceans Of Time
05. Astral Journey
06. Why I’m Here
07. Miles From Nowhere
Part I: Overture
Part II: Don’t Walk Away
Part III: I Don’t Know Where You Are
Part IV: Memories
Part V: Miles From Nowhere

Website: https://www.lindbergmusic.com/