Review: Jon Spencer & The HITmakers – Spencer Gets It Lit!

 

Jon Spencer & The HITmakers - Spencer Get It Lit!

Jon Spencer & The HITmakers – Spencer Gets It Lit!
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Bronze Rat Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse zanger-gitarist Jon Spencer zorgde aan het begin van de negentiger jaren voor behoorlijk wat opschudding in de muziek business met zijn Jon Spencer Blues Explosion. En dat kwam met name door zijn zeer rauwe en ongepolijste garage trash geluid.

Maar zoals het vaak gaat in de muziek business wordt een artiest ook weer snel vergeten. Jon Spencer is echter door blijven gaan met zijn zeer eigenzinnige garage trash en komt nu met het tweede album op de proppen samen met zijn HITmakers, die bestaan uit Sam Coomes (synthesizer, zang), M. Sord (drums) en Bob Bert (trash!).

Spencer blijkt nog niets van zijn rauwheid kwijt te zijn geraakt en bestookt de luisteraar wederom met ziedende smerige garage trash. Dit keer speelt de synthesizer een grote rol op het album, op een smerige en loodzware wijze.

Geopend wordt met het hoekige en super smerige Junk Man. Een nummer met Jon’s zwaar fuzzende gitaar, een zware borrelende synthesizer en bedrieglijk luchtige Farfisa klanken. Get It Right Now is daarna een ontzettend log beukend trash nummer met funky drums en hard schurend gitaarwerk.

Death Ray is funky, verschroeiend en zeer verwarrend. En dat maakt dit nummer zeer intrigerend. Vervolgens is The Worst Facts een kil kunstzinnig garage trash nummer met invloeden als Tin Huey en Pere Ubu. Primary Baby en Strike 3 zijn beiden gemeen snijdende en snerende trash nummers.

In Bruise mixt Jon fuzzende glamrock a la T.Rex met broeierige swamprock. Push Comes To Shove vertoont lichte “Pushin’ Too Hard” trekjes maar dan stukken eigenzinniger. In My Hit Parade zet Jon zijn “rockabilly bibberstem” op en klinkt hij bij vlagen als Television zanger Tom Verlaine in een broeierige hoekige rocker.

In de struikelende hink-stap-sprong trash van Rotting Money kan je absoluut niet om de Captain Beefheart invloeden heen.

De afsluiter van het album, Get Up & Do It,  is een zeer bizarre dance track met kermende harde distortion en rhythm & blues. Zie daar maar eens op te dansen!

Jon Spencer is er nog steeds en nog steeds op volle, rauwe kracht. Dit nieuwe album bewijst dat zijn muziek nog steeds van een hoge gore kwaliteit is!

Tracks:
01. Junk Man
02. Get It Right Now
03. Death Ray
04. The Worst Facts
05. Primary Baby
06. Worm Town
07. Bruise
08. Layabout Trap
09. Push Comes To Shove
10. My Hit Parade
11. Rotting Money
12. Strike 3
13. Get Up & Do It

Bob Bert – trash
Sam Coomes – synth & vocal
M. Sord – drum
Jon Spencer – vocal & guitar

TOUR:
17/06 DIKSMUIDE (B) 4AD
18/06 NIJMEGEN – KIDS ‘N’ BILLIES FESTIVAL
19/06 IZEL (B) FETE DE LA MUSIQUE IZEL
21/06 MAASTRICHT MUSIKGIETERIJ
22/06 UTRECHT DE HELLING
23/06 LESSINES (B) CC RENE MAGRITTE
24/06 SINT NIKLAAS (B) De Casino – Concertzaal
25/06 HAARLEM – PATRONAAT KLIKO FEST
26/06 ROTTERDAM ROTOWN

Website: https://www.facebook.com/JonSpencerHITmaker/