Review: Jolie Holland – Haunted Mountain

 

Jolie Holland - Haunted Mountain

Jolie Holland – Haunted Mountain
Format: CD – Digital / Label: Cinquefoil Records – Sonic RendezVous
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

Jolie Holland is een singer-songwriter uit Los Angeles met een zeer eigen stijl. Een stijl waarin je invloeden als Lucinda Williams en Leonard Cohen tegenkomt en door haar soms omfloerste stemgeluid ook Norah Jones. Maar ook invloeden als Radiohead en Aphex Twin komen voorbij.

Om te zeggen, dat Jolie een makkelijk leven heeft gehad moet wel het understatement van de eeuw genoemd worden. Zo ontsnapte zij uit een sekte en verbleef zij vijf jaar op straat.

In 2003 debuteerde zij met het album ‘Catalpa’ en nu is zij aan haar achtste album toe. Een album met een titel, die ook door haar vriend Buck Meek (ex-Big Thief) gebruikt werd. Samen zijn zij te horen in het zacht deinende duet Highway 72 waarin Meek’s Hank Williams achtige zang prima past bij die van Jolie. Een prima doorleefd duet!

Het album opent met het breekbare 2000 Miles Is Nothing. Een zacht schurend deinend nummer met een rauw bijtende, en toch intieme, fuzzgitaar en de zachte klarinetklanken van Adam Brisbin.

Dan volgt het zeer avontuurlijke Feet On The Ground gevuld met rauw kletterende dance noise, ritmes a la Aphex Twins en avontuurlijk als Radiohead. Won’t Find Me klinkt weemoedig deinende met de zeer intieme omfloerste stem van Jolie en de gevoelig huilende pedal steel van Adam Brisbin. One Of You klinkt donker als Leonard Cohen’s latere werk. Haunted Mountain is een zacht groovend nummer met schrapend bijtend fuzzgitaarspel.

Het geluid van Lucinda Williams is nabij in het loom galmende Me And My Dream. Orange Blossom klinkt vervolgens even donker en beklemmend als Billie Holiday’s Strange Fruit. Het bedwelmend zwevende What It’s Worth sluit het album af.

Een album waarop Jolie Holland bewijst dat zij één van de meest avontuurlijke en indringende singer-songwriters van dit moment is.

Tracks:
01. 2,000 Miles
02. Feet on the Ground
03. Highway 72
04. Won’t Find Me
05. One of You
06. Haunted Mountain
07. Me And My Dream
08. Orange Blossoms
09. What It’s Worth

Website: https://joliehollandmusic.com/

Jolie Holland – tour 2024