Review: Johnny Sansone – Into Your Blues

 

Johnny Sansone - Into Your Blues

Johnny Sansone – Into Your Blues
Format: CD / Label: Short Stack Records
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Nieuwe Blues die nog jaren mee kan

Een volledige blues album van Johnny Sansone is iets waar we lang op gewacht hebben maar nadat hij er twee jaar aan gewerkt heeft is het dan zo ver: ‘Into Your Blues’.

Op dit album vind je geen covers maar gewoon elf nieuwe nummers van eigen hand, geslaagde nummers kunnen we gerust stellen. Johhny heeft enkele vrienden bereid gevonden om mee te werken op bepaalde nummers. Little Freddie King speelt mee op Willie’s Juke Joint en Jason “New Orleans Mooncat” Ricci blaast op zijn harmonica er lustig op los in Blowin’ Fire.

Het is natuurlijk doodzonde dat we op nationale radio en tv vrijwel verstookt blijven van de blues en andere (echte) muzieksoorten. Het effect daarvan is wel dat veel artiesten zeer benaderbaar zijn zonder dat er een muur van managers en pers voorlichters omheen is gebouwd. Zo gebeurde het dat we van Bluestown Music, na een simpel verzoek, de kans kregen om telefonisch met Johnny van gedachte te wisselen.

Johnny bleek in Rome te zijn voor een paar dagen en had wel tijd voor een gesprek voordat hij aan zijn repetitie begon. Een volledig blues album stond al lang op zijn verlanglijstje om te maken vertelde hij. En in de afgelopen twee jaar was de tijd rijp om er voornamelijk vanuit huis aan te beginnen, enkel voor wat overdubbing en finishing touches zocht hij de studio op. Het proces van de zaken in eigen hand houden is op deze plaat een bewuste, zo zegt hij “Ik wilde voor ‘Into Your Blues’ volstrekt mijn eigen ding kunnen doen zonder teveel invloeden van buitenaf”.

De titel Pay For This Song verraad een protest tegen de grote streaming diensten en wanneer het onderwerp aangesneden wordt, bevestigd Johnny dat met de verklaring dat hij bijna alles zelf moet doen en er zelfs dan bijna geen droog brood mee te verdienen valt.

Hij ontving onlangs een cheque van een grote streamingdienst ter waarde van een bedrag waarbij het verzenden van de cheque hogere kosten bedroegen dan dat hij ontving. De ironie ontgaat de goedgehumeurde Amerikaan echter niet.

‘Into Your Blues’ krijgt dus voorlopig geen release op de streaming diensten maar zal enkel verkrijgbaar zijn via zijn website, waarbij hij de cd graag zal signeren voor verzending.

Terug naar de plaat zelf, er zijn veel invloeden hoorbaar in de nummers maar nergens klinkt het alsof er iets nagedaan wordt. ”Het moet wel mijn plaat zijn en niet een kopie van wat er al zo vaak gedaan is, mijn versie van de blues “.

Missie geslaagd mogen we wel stellen want het klinkt overal fris en eigentijds…een Blues die nog jaren mee kan.

Tracklist ;
01. Into Your Blues
02. Pay For This Song
03. Desperation
04. Blowin’ Fire , feat Jason Ricci
05. Willie’s Juke Joint , feat Little Freddie King
06. People Like You and Me
07. The Getaway
08. New Crossroads
09. Something Good Going On
10. Single Room
11. Southern Dream

Line-up:
Johnny Sansone; Vocals,Harmonica,Resonator Guitar
Mike Morgan; Electric Guitar
Johnny Burgin; Electric Guitar
Jeffrey Bridges; Bass Guitar
John Milham; Drums
Tom Worrel; Piano
Chris Pie; B3 Organ
Brad Walker; Tenor & Baritone Saxophone
Steve Lands; Trumpet
Michael Sinkus; Bongo’s , Congos,Tambourine
Tiffany Pollock; Backing Vocals
Jason Ricci; Guest vocals and harmonica on Blowin’ Fire
Little Freddie King ; Guest vocals and Guitar on Willie’s Juke Joint

Website: https://www.johnnysansone.com/