Review: Johnny Rawls – Going Back To Mississippi

 

Johnny Rawls - Going Back To Mississippi

Johnny Rawls – Going Back To Mississippi
Format: CD – Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Johnny Rawls is een soulblues legende. En toch na een ruim 50 jarige carrière en met inmiddels 21 albums achter zijn naam is Johnny Rawls nog steeds niet echt doorgebroken bij het “grote publiek”.

Onvoorstelbaar want als je zijn nieuwste album, ‘Going Back To Mississippi’, beluistert kom je er al snel achter dat je hier met sublieme soublues te maken hebt.

Johnny Rawls werd in Hattiesburg, Mississippi, geboren en was op jeugdige leeftijd al te vinden in de bands van Z.Z. Hill en Joe Tex. Daarna was hij jarenlang de muzikale leider van de band van O.V. Wright. Zijn solodebuut, ‘Here We Go’, verscheen in 1996 en inmiddels zijn we toe aan album nummer 21.

Een album waarop Johnny begeleid wordt door het Duits-Turkse trio Özdemir, bestaand uit vader Erkan Özdemir (bas) en zijn zoons Kenan Özdemir (gitaar) en Levent Özdemir (drums).

Daarnaast zijn er op dit album gastrollen van Alberto Marsico (Hammond orgel), Peter Kohl (trompet), Johan Bylling Lange (tenor saxofoon), Travis Geiman (trombone), Mike Williams (saxofoon), Ramona Collins (zang) en Elvin Bishop (zang, gitaar).

Het album opent direct met een heerlijke, romige soulblues, Midnight Train. Een nummer waarin de doorleefde stem van Johnny Rawls meer dan eens aan die van Bobby Womack doet denken.

Ook Reap What You Sow valt onder de categorie weldadige intieme soulblues. Een zacht groovend nummer met bijtend bluesy gitaarwerk. Met het stuwende Going Back To Mississippi gaat Johnny de funk kant op , wederom in de stijl van Bobby Womack.

Vervolgens is If You Ever Get Lonely een dromerige soulblues ballad met een jazzy geluid, dat ondersteund wordt door de sfeervolle blazers. Nooki Nooki is een aanstekelijke funky swinger met `Sookie Sookie` invloeden.

Ramona Collins zingt een zeer soulvol duet met Johnny in het intieme Your Love. Amazing Love had één van de betere Bobby Womack nummers kunnen zijn. Zo goed klinkt deze intieme soulblues! Elvin Bishop is  te gast in het geolied groovende Straight From The Bottle. Het losjes swingende Love Machine sluit, al sprankelend, dit heerlijke album af.

Opnieuw levert Johnny Rawls het bewijs dat hij een onbetwiste soulblues legende is!

Tracks:
01. Midnight Train
02. Reap What You Sow
03. Going Back to Mississippi
04. If You Ever Get Lonely
05. I Got It
06. Nookie Nookie
07. Your Love
08. Amazing Love
09. Straight From The Bottle
10. Love Machine

Website: https://johnnyrawlsblues.com/home-page