Review: Johnny Laporte – That’s Me

 

Johnny Laporte - That`s Me

Johnny Laporte – That`s Me
Format: CD – Vinyl LP / Label: Sounds Haarlem Likes Vinyl
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Johnny Laporte (1952, Medan) emigreerde in 1958 met zijn familie vanuit Indonesië naar Nederland om zich in Haarlem te vestigen. Op jonge leeftijd kwam Johnny, met zijn broer Guus, als gitaristen in de muziekscene terecht. Johnny ging spelen in de Oscar Benton Blues Band. Sinds 1974 speelt Johnny samen met zijn broer in de Haarlemse bluesband Barrelhouse. Barrelhouse is met twee Edisons bekroond en is in 2012 opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame. De band bestaat volgend jaar 50 jaar. Dit jubileum gaat gevierd worden met een uitgebreide afscheidstournee.

In 2018 maakte Laporte met Oscar Benton het album ‘I Am Back’ en in 2019 het album ‘Mirror’s Don’t Lie. In de coronaperiode begon hij in zijn homestudio te werken aan eigen repertoire.

Het resultaat verschijnt deze maand op zijn eerste soloalbum. Dit album, ‘That’s Me’, kan terecht een soloalbum worden genoemd want Johnny bespeelt op dit album alle instrumenten en maakt ook zijn debuut als zanger. Gelijktijdig met ‘That’s Me’ verschijnt op dezelfde dag (18 november) Johnny’s debuutroman “Zwijgen Zweeg Gezwegen”. Voor een aantal songs op het album zijn de teksten ontleend aan deze roman. Album en boek werden op 18 november in Theater Hakim in Haarlem gepresenteerd.

‘That’s Me’ opent uptempo met Waitin’. Melodieus gitaarwerk en halverwege een vertrouwde gitaarsolo. Better Run Through The Fire, met ingetogen zang, is een mooie blues die me af en toe in de verte doet denken aan I just can’t be satisfied van Muddy Waters.

Schitterend is het gitaarspel, in de stijl van Peter Green, in de op de klassieker Summertime geïnspireerde bluesballad Forbidden Fruit. Lyrisch zijn daarna de gitaarlicks in Jimmy Rogers midtempo blues World’s In A Tangle en in de ingetogen gospelachtige blues At The End Of The Book.

Het ‘smachtend’ gezongen Angel Fly Home is gitaristisch een pareltje. Lekker is het pianospel naast het bijtende en lyrische gitaarwerk in Robert Johnson’s klassieker Ramblin’ On My Mind. Een schitterende versie.

Behalve op de elektrische gitaar is Laporte in Bobby Ain’t Dump ook als bassist op dreef. Een synthesizer is te horen in het reggae-achtige We Gotta Tie Her Down. Laporte speelt weer fraai piano in het rustige jazzy Storyteller. In de boogie There’s A War Outside is Laporte zo te horen duidelijk beïnvloed door John Lee Hooker.

Het slotnummer, de instrumentale swampblues Play It, met strak drumwerk en een fraaie pianosolo, wordt opgeluisterd met een aantal samples van de ‘Swamp Fox’ Tony Joe White.   

Conclusie:
‘That’s Me’ is een afwisselend bluesalbum van een gedreven en allround bluesman. Een zeer prettig in het gehoor liggend solodebuut.

Tracks:
Inclusief 2 bonus tracks
01. Waitin’
02. Better Run Through The Fire
03. Forbidden Fruit
04. World‘s In A Tangle
05. At The End Of The Book
06. Angel Fly Home
07. Ramblin’ On My Mind
08. Bobby Ain’t Dumb
09. We Gotta Tie Her Down
10. Storyteller
11. There’s A War Outside
12. Play It

Website: https://www.facebook.com/profile.php?id=100008927888936