Review: Johnny Burnette – The A-Sides 1955-1962

 

Johnny Burnette - The A-Sides 1955-1962

Johnny Burnette – The A-Sides 1955-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

De loopbaan van Johnny Burnette duurde veel te kort. Op slechts dertigjarige leeftijd verdronk deze Amerikaanse artiest toen zijn vissersboot overvaren werd oor een kajuitboot.

Johnny werd in Memphis, Tennessee, geboren in 1934 en startte in 1952 het Rock & Roll Trio, samen met zijn broer Dorsey Burnette en gitarist Paul Burlison.Ondanks verwoede pogingen bleven de hits voor dit trio uit en viel het trio uiteen in 1957.

Daarna probeerde Johnny het samen met zijn broer Dorsey. Ricky Nelson nam, na zeer krachtig aandringen van de broers, een aantal nummers van ze op en de broers werden getekend door het Capitol label als the Burnette Brothers. De hits bleven echter uit. Johnny en Dorsey namen vervolgens een aantal instrumentale nummers op onder bandnamen als the Texans en the Shamrocks. Maar de hits bleven maar uit.

Johnny besloot daarop om het solo te gaan proberen. Na een hitloze periode op het Freedom label vertrok Johnny naar het Liberty label waar hij dan toch een eindelijk een hit scoorde met Dreamin’ in 1960. Ook God, Country And My Baby werd een hit. Zijn laatste hit.

Op deze verzamelaar op het Jasmine label zijn alle A-kantjes van de singles verzameld. En het valt gelijk op dat de nummers uit Johnny’s beginperiode de lekkerste zijn. Wild, energiek en rauw rockende rockabilly. Zoals het spetterende felle Tear It Up en het vurig boppende Oh Baby Babe.

The Train Kept A-Rollin’ werd later gecoverd door bands uiteenlopend van the Yardbirds tot Aerosmith. Johnny’s uitvoering klinkt nog steeds behoorlijk vurig. Blues Stay Away From Me klinkt, ondanks de titel, lekker loom en bluesy, gevolgd door het loom boppende Lonesome Train (On A Lonesome Track). Het soepel boppende Rock Billy Boogie zou veel later bekend worden in de uitvoering van Robert Gordon.

Net zoals zo veel andere 50’s rock & rollers ging Johnny’s muziek aan het eind van de 50’s/begin 60’s door de “polijstmachine” waardoor de oorspronkelijke rauwheid van zijn muziek plaats moest maken voor strijkers en zoete koortjes. De gesuikerde nummers I’ll Never Love Again en Settin’ The Woods On Fire zijn daar de slechtste voorbeelden van. Warm Love klinkt lieflijk op een Buddy Holly wijze en Little Boy Sad een gepolijste bopper.

Het instrumentale Green Grass Of Texas, opgenomen als the Texans, is een bizar Indiaas aandoend nummer terwijl Rockin’ Johnny Home meer the Ventures kant op gaat.

Dit overzichtsalbum toont de twee kanten van Johnny Burnette. De rauwe rockende kant en de lieve zoete kant. Maak hierin zelf maar een keuze….

Website: https://jasmine-records.co.uk/gb/

Johnny Burnette - The A-Sides 1955-1962 - back