Review: John the Revelator – Where Are You?

 

John The Revelator - Where Are You?

John The Revelator – Where Are You?
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

John the Revelator, een van de oudste bluesband van Nederland, viert dit jaar het 55 jarig jubileum. Het begint allemaal in 1968 als een stelletje bluesfreaks de handen ineen slaan en de band John the Revelator, vernoemd naar een a capella bluestraditional van Son House, oprichten. John the Revelator wint in 1970 tijdens een live tv-uitzending de Loosdrecht Jazz Award. Op 1 mei van datzelfde jaar verschijnt bij Phonogram hun door Tony Vos geproduceerde debuut lp ‘Wild Blues’. John the Revelatorwordt steeds bekender en maakt tournees door Nederland, Duitsland, België en Zwitserland. In 1973 valt de band uiteen, maar herrijst meteen weer uit zijn as met een nieuwe bezetting.

Een korte periode van individuele avonturen en herbezinning levert in 1978 de wedergeboorte op van John the Revelator en in 1981 verschijnt het album ‘Empty Road’John the Revelator viert in 1994 het 25-jarig bestaan met een nieuw studioablum, ‘Cahow’en in de jaren daarna verschijnen er nog meerdere albums en dvd’s. In 2002 ontmoeten de bandleden hun grote voorbeeld Peter Green, maar helaas gaat een jamsessie niet door omdat leden van Green’s band Splinter dit tegenhouden. In 2008 gaat wel een andere wens in vervulling, een optreden met de Britse blues- en soulzanger Chris Farlowe. Het 50-jarig bestaan van de band wordt in 2018 o.a. gevierd met het uitbrengen van een 4-cd box met een 60 pagina’s tellend geïllustreerd boek.

John the Revelator is nog steeds ‘on the road’ en nog altijd springlevend. Begin dit jaar verscheen, na een aantal jaren stilte, het album ‘A Dark For Sleeping. Op 28 december a.s. viert John the Revelator hun 55-jarig bestaan met een speciaal concert in het Haarlemse Patronaat. Tevens verschijnt er die dag op cd het album ‘Where Are you?’, een verzamelalbum van 15 songs uit het repertoire van de band. Deze 15 nummers zijn door de band geselecteerd op een aansprekende mix van geslaagde opnames en een afwisseling van slow naar deep, naar lekkere rocknummers, slide en sologitaar, goede teksten en oud en nieuw. Het album is vanaf 2 januari 2024 ook o.a. te beluisteren via Spotify.

Het album opent, uiteraard zou ik haast zeggen, met een intense versie van de traditional John the Revelator, de song waarmee het allemaal begon voor de Haarlemmers. Daarna is gekozen voor de schitterende bluesballad A Woman Knows, het openingsnummer van het album ‘The Blue Skin Album’ uit 2015. In 2012 verschijnt het album ‘Underway’. Van dit album komt de stampende rocker Diego’s Drive. Dit nummer is een herinnering aan hun optredens op Spaanse festivals, waar altijd een zekere Diego vooraan stond die helemaal gek was van blues en die hen in een open Cadillac rondreed.

Het oudste nummer op het album is One Track Mind, een slowblues uit 1971 en geproduceerd door Hans van Hemert. Het was de bedoeling dat dit nummer op single zou verschijnen maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Naast Tom Huissen (zang, bas) en Frans ten Kleij (rhythm gitaar), speelt Fred Huissen hier drums, medeauteur Jos de Wilde slide, Charles van der Steeg tenor saxofoon en Hans van Hemert mellotron.

Little Snake Drive komt van het album ‘Seven Blue Seas’ uit 1999. Prachtig lyrisch gitaarwerk, een ‘lopende’ bas en ingetogen zang. Een nummer met een hoog Fleetwood Mac gehalte, de Fleetwood Mac met Peter Green welteverstaan. Dreamtime  stamt uit 2012. Een uptempo boogie met vette slide en Henk Suurling op bas. Het nummer, over de reusachtige rotsformatie Uluru (Ayer’s Rock) in de woestijn in Midden Australië, werd geschreven tijdens een van de vele lange busritten van hun Australische tournee in 2009.

Cahow (Blues For A Gadfly Petrel) komt van het gelijknamige album uit 1994. Een dromerige lyrische instrumental met fantastisch gitaarwerk en Sjoerd Bosma op orgel. Op de traditional Kokomo (album Cahow 1994), een opwindende versie met slide en mondharp, speelt Sjoerd Bosma ook op orgel en zijn de backing vocals van Janet van der Woude en Georgia van der Leeden. Too Many To Bail is afkomstig van ’50 & Beyond’ uit 2018. De invloeden van Fleetwood Mac zijn ook hier weer duidelijk te horen aan het lyrische gitaarwerk van Frans ten Kleij. Naast ten Kleij zijn Tom Huissen (zang, bas) en Henk Suurling (drums, piano, en akoestische gitaar) te horen.

Darkened Room werd destijds s’-nachts tijdens een jetlag geschreven. Dit ‘donkere’ nummer met Sjoerd Bosma op piano, Frans ten Kleij op gitaar en zang van Tom Huissen is afkomstig van het album ‘Down In The Mud’ uit 2005. Mama Don’t Move is het meest recente nummer. Het verscheen in 2018 op het album ‘Not Now John’. Een uptempo rockende blues met Tom Huissen (zang, bas), Frans ten Kleij (gitaar en huilende mondharp) en Henk Suurling (drums).

Wandering Eye komt ook van ‘The Blue Skin Album’ (2016). Ook hier is weer duidelijk te horen dat de oude Fleetwood Mac een grote inspiratiebron was/is voor John the Revelator. Prachtige lyrische gitaarsolo’s en ook de stem van Tom Huissen vertoont hier en daar gelijkenis met die van Peter Green. Heerlijk is ook het orgel en de blazerssectie van The Alabama Horns (Bert Baars tenor saxofoon en Jan Doedens trompet) maakt het feest compleet.

De mooie countryblues Down In The Mud komt van het gelijknamige album uit 2005. In 2009 bracht de band een EP met vier nummers uit. Een van die songs, de countryblues Old Man Rock ‘n’ Roll staat ook op dit nieuwe verzamelalbum. Het slotnummer is de titelsong, het lichtelijk psychedelische Where Are You? Tom Huissen schreef dit nummer in 2012 en kwam dat jaar op het album ‘Underway’. De titel en tekst verwijzen volgens Huissen naar het onvermijdelijke einde. “Ik hoop dat dit nummer ooit op mijn begrafenis wordt gespeeld” aldus Huissen, om er lachend aan toe te voegen dat ze er nog steeds zijn en dat ze door gaan.

Conclusie:
Een prachtige staalkaart van het rijke repertoire van een gerenommeerde Nederlandse bluesband. 

Tracks:
01. John The Revelator
02. A woman Knows
03. Diego’s Drive
04. One Track Mind
05. Little Snake Drive
06. Dreamtime
07. Cahow (Blues For A Gadfly Petrel)
08. Kokomo
09. Too Many To Bail
10. Darkened Room
11. Mama Don’t Move
12. Wandering Eye
13. Down In The Mud
14. Old Man Rock ‘n’ Roll
15. Where Are You?

Line-up:
Erwin Aubroeck – piano, Hammond, magical sounds, zang
Cor Dijkhuizen – drums
Paul Dammers – slide, rhythm gitaar
Tom Huissen – zang, bas
Frans ten Kleij – lead & rhythm gitaar, harmonica

Website: https://www.johntherevelator.nl/