Review: John Rutherford – Midnight Microphone

 

John Rutherford - Midnight Microphone

John Rutherford – Midnight Microphone
Format: CD (via eigen website) – Digital / Label: JRM Records
Release: 2023

Tekst: Fons Delemarre

‘Midnight Microphone’ van John Rutherford is niets meer of minder dan een liefdesverklaring aan de blues. Immers: als je een EP-tje maakt en het eerste nummer heet I Fell for the Blues (“Love at first sound”), gevolgd Juke Joint Guru (“People come from miles around, to hear him sing the blues”) dan krijg je wel een idee waar dat heen gaat. Dan is het dus ook niet verbazend dat Black Diamond Strings een instrumentaaltje is over die zes dunne metalen kabeltjes, waar alle blues van de wereld inzit. Afsluitend met Blue Deja Vu heeft Rutherford in vier nummers laten horen wat de blues voor hem is.

Hij doet dat met een stem die het midden houdt tussen Tom Waits en Latif Gardez van de band Mystery Slang (beluister hun album ‘Venus Grove uit 20215). Ook hoor je zijn sobere gitaarspel (“… a signature guitar sound”) en teksten die bijna gewoon proza zijn (“… a storytelling songwriting style”).

De rest van de instrumentatie op ‘Midnight Microphone’ (Thom Moon, drums en Bill Price, bas) is puur ondersteunend voor de liefdesverklaring van Rutherford.

In de woorden van zijn eigen label: “Rutherford’s new work searches for a place and for meaning in the music, finding salvation in the song.” Het is “His thoughtful thematic flow, reading like a love letter to the blues.” De stem, gitaar en groove laten zo nu nu en dan de gedachten “A heartfelt homage to the soul and spirit of the blues… afdwalen naar JJ Cale, maar ook naar Luther Black en Half Deaf Clatch (zie elders op deze site).

Fijn ingetogen, pure blues, dat laat Rutherford horen op zijn ‘Midnight Microphone’. Mag wat mij betreft best wel een heel album worden… Daarnaar gevraagd vertelde Rutherford dat de EP een experiment is, om te kijken hoe zoiets gaat in deze tijden van streaming. Ben met hem eens dat dit ‘little album’, met zijn liefdesverklaring aan de blues, prima werkt.

Een uitgebreider album (acht of negen songs) staat op de planning voor mei 2024.

Tracks:
01. Fell For The Blues
02. Juke Joint Guru
03. Black Diamond Strings
04. Blue Deja Vu

Website: https://johnrmusic.com/