Review: John Primer – Teardrops For Magic Slim

 

John Primer – Teardrops For Magic Slim

John Primer – Teardrops For Magic Slim
Format: CD – Digital / Label: Blues House Productions
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Blueszanger en –gitarist Magic Slim wordt op 7 augustus 1937 in Grenada, Mississippi, geboren als Morris Holt. Zijn bijnaam Magic Slim krijgt hij van Magic Sam in wiens band hij bas speelt. In 1965 vormt Magic Sam zijn band The Teardrops. Zijn eerste album ‘Born Under A Bad Sign’ verschijnt in 1977. In 1982 sluit gitarist Magic Slim zich aan bij The Teardrops. Magic Slim overlijdt op 21 februari 2013 in Philadelphia. Hij is 75 jaar geworden. 

Blueszanger en –gitarist John Primer (5 maart 1945, Camden, Mississippi), verhuist in 1963 naar Chicago. Daar begint hij in de legendarische Maxwell Street te spelen. Voor een fooitje. In 1979 wordt hij door Willie Dixon gevraagd om in diens band Chicago Blues-All- Stars te komen spelen. Een jaar later wordt hij gitarist en bandleider van The Legendary Blues Band van Muddy Waters. Na de dood van Muddy Waters in 1983 wordt hij bandleider van The Teardrops, de band van Magic Slim, waarin hij 13 jaar actief is.   

Onlangs verscheen het album ‘Teardrops For Magic Slim’, een live-album waarop John Primer een ode brengt aan Magic Slim. Het album werd opgenomen in Rosa’s Lounge in Chicago op 26 november 2022. 

Het openingsnummer Mama Talk To Your Daughter (J.B. Lenoir), is een onstuimige boogie met fraai gitaarwerk en strak drumwerk. In de lekkere groovy versie van Jimmy Dawkins’ Luv Sumbody is ook weer funky gitaarwerk van Primer te horen.

Every Night, Every Day, (Jimmy McCracklin), is een prachtige soulvolle slowblues. Sterk is de zang en fantastische het gitaarspel in de shuffle Ain’t Doing Too Bad, een nummer van Deadric Malone. A.C. Reed’s Buddy Buddy Friend is een heerlijke groovy en funky vertolking.

In Magic Slim’s enige eigen compositie op dit album, de slowblues Trouble Of My Own, trakteert Primer weer op geweldig gitaarwerk. Magic Slim’s zoon Shawn Holt is gast in de volgende twee songs. Zijn zang en gitaarspel zijn passievol in de Willie Dixon cover Let Me Love You Baby en daarna is zijn zang intens naast zijn vlammende gitaarwerk in de door velen opgenomen bluesstandaard, de slowblues It Hurts Me Too.

Spetterend is het gitaarwerk en uitbundige de zang van Primer in Look Over Yonder Wall, de midtempo blues van Elmore James en ook stevig daarna het gitaarspel in de klassieke slowblues The Things I Used To Do van Guitar Slim. Primer laat zijn gitaar weer spetteren naast de strakke ritmesectie in Before You Accuse Me, een mooie cover van Bo Diddley. Het album wordt funky en vrolijk afgesloten met de Little Milton compositie The Blues Is alright. een titel die de lading van het concert helemaal dekt.   

Conclusie:
Met deze lekkere authentieke Chicago blues brengt John Primer een prachtig eerbetoon aan de grote Magic Slim. 

Tracks:
01. Mama Talk To Your Daughter
02. Luv Sumbody
03. Every Night, Every Day
04. Ain’t Doing Too Bad
05. Buddy Buddy Friend
06. Trouble Of My Own
07. Let Me Love You Baby
08. It Hurts Me Too
09. Look Over Yonder Wall
10. The Things I Used To Do
11. Before You Accuse Me
12. The Blues Is Alright

Website: https://www.johnprimerblues.com/home