Review: John Primer – Hard Times

 

John Primer - Hard Times

John Primer – Hard Times
Format: CD / Label: Blues House Productions
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

De liefhebbers van de authentieke Chicago blues kunnen hun hart ophalen met het nieuwe album van zanger-gitarist John Primer. De inmiddels 77-jarige artiest was onder andere bandleider in de bands van Junior Wells, Willie Dixon, Muddy Waters en Magic Slim en zijn solo debuut ‘Poor Man’s Blues’ verscheen in 1991 op het Wolf label.

De ervaring van John is zeer goed op zijn nieuwste album te horen. Zijn gitaarstijl is hard en bijtend en zijn zang zeer doorleefd.

Hij wordt door een aantal topmuzikanten bijgestaan op zijn album: Zijn Real Deal Blues Band (Steve Bell (harmonica), Lenny Media (drums) en Dave Forthe (bas), Rick Krehler (ritmegitaar), Johnny Iguana (piano) en Rick Barnes (producer).

Het album opent met de felle funky Chicago blues You Got What I Want waarin, naast de hard bijtende gitaar van John, vooral de kermende harmonica van Steve Bell en de soepel rockende piano van Johnny Iguana opvallen. Bell en Iguana spelen op dit album een voorname rol.

Don’t Wait Too Long is daarna een warme stuwende shuffle waarin Johnny’s priemende gitaar wederom het voortouw neemt. Hard Times stampt broeierig en rauw voort, gevolgd door de luie Chicago bluesshuffle Blues Blues Blues met John’s messcherp snijdende slidegitaar.

De harmonica van Steve Bell loeit uitbundig in het krachtige I Won’t Sweat It. Chicago is John’s krachtige eerbetoon aan Chicago en haar blues.

In Tough Times maakt de zeventienjarige dochter van John, Aliya Primer haar vocale debuut in een soulvol deinend nummer waarin zij bewijst over soulvolle kwaliteiten te beschikken. Van deze dame gaan we hopelijk meer horen!

Het funky My Sugar Mama bevat de nodige Killing Floor invloeden waarna You Mean So Much To Me een losjes swingende shuffle is met de bijtende gitaar van John in de hoofdrol. Trying To Make You Mine is een melancholiek deinende blues met bijbehorend huilend gitaar- en harmonicawerk.

De losse shuffle Whiskey sluit het album ontspannen af.

Het nieuwe album van John Primer laat ons wederom genieten van “ouderwetse” Chicago blues. Een topalbum!

Tracks:
01. You Got What I Want
02. Don’t Wait To Long
03. Hard Times
04. Blues Blues Blues
05. I Won’t Sweat It
06. Chicago
07. Tough Times
08. All Alone
09. My Sugar Mama
10. You Mean So Much To Me
11. Try To Make You Mine
12. Hot Meal 13) Whiskey

Website: https://johnprimerblues.com/home