Review: John Németh – May Be The Last Time

 

John Németh - May Be The Last Time

John Németh – May Be The Last Time
Format: CD – Digital / Label: Nola Blue
Release: 2022

Tekst: Jan Wolf

Als dit de laatste was….dan is het een prachtig slotstuk

Gemengde gevoelens bekruipen je bij het beluisteren van ‘May Be The Last Time’. Niet vanwege wisselende kwaliteit in het gebodene maar door de achterliggende situatie.

Een ameloblastoom (goedaardige maar agressieve tumor) in zijn onderkaak resulteerde in een zeer gespecialiseerde operatie waarbij de kaak verwijderd werd en er stamcel therapie vereist is om er weer een nieuwe kaak te laten ontstaan. Zijn meeste tanden zijn verwijderd en in november worden er implantaten geplaatst. Het is echter maar de vraag hoe en of hij terug zal keren aan het muzikale front. Dus, it ‘May Be The Last Time’.

Het album werd dus nog opgenomen voor de operatie, die tegen het einde van afgelopen mei heeft plaatsgevonden. De naam van de plaat komt voort uit het feit dat John toen niet wist of hij ooit nog zou kunnen spelen en zingen zoals hij gewend was te doen. Die onzekerheid is nog steeds onderdeel van zijn leven.

Toen bekend werd dat John te maken had met een aandoening die zijn carrière en leven bedreigde kwamen er direct oude vrienden naar voren om hun medewerking te verlenen aan het opnemen van een album voor de operatie. Die opnames vonden in begin mei plaats in de Greaseland Studio’s van gitarist en opnameleider Kid Andersen.

John werd verder vergezeld door Elvin Bishop and his Big Fun Trio en Alabama Mike voor een losse jamsessie van twee dagen. Dat losse jammen leidde tot uitvoeringen van enkele oude favorieten alsmede nieuwe nummers. Wat het bijzonder maakt is dat het nergens klinkt alsof er zich donkere wolken samenpakken boven Johns hoofd.

Het is namelijk een heerlijk album geworden waarop nog maar eens onderstreept wordt wat een klasbak John is op de harmonica en als zanger, de mix van soul en blues is zoals we van hem gewend zijn. Gewoon heel erg lekker.

‘The Last Time’ is een overbekende Gospel traditional waarin John zich wat vrijheden permitteert waar het op de tekst aankomt maar dat maakt het wel zeer, zeer aangenaam.

Drie nummers vanuit de catalogus van Elvin Bishop hebben hun weg gevonden naar deze sessies, samen met nog zes covers vormen ze de ruggengraat van de plaat. Enkel Sooner Or Later en het magistrale Elbows On The Wheel vonden we eerder terug op het uitstekende ‘Memphis Grease’ album. In totaal worden we dus getrakteerd op elf tracks die gekenmerkt worden door bevlogenheid, plezier, passie en liefde voor de muziek, of zoals John zelf zegt;

 “I have to say the magic of this performance is beyond this world and maybe the greatest of my life”

 Daar kan ik me enkel bij aan sluiten en John het allerbeste wensen voor zijn toekomst, wat die ook moge behelzen.

Tracks:
01. The Last Time
02. Rock Bottom
03. Sooner or Later
04. Feeling Good
05. Stealin’ Watermelons , feat Elvin Bishop
06. I Found A Love, feat Willy Jordan
07. Sexy Ways
08. Come On in This House
09. Elbows On The Wheel
10. Shake Your Hips
11. I’ll Be Glad
Line-up:
John Németh – Vocals & Harmonica
Kid Andersen – Guitars, Upright Bass & Vocals
Elvin Bishop – Guitar & Vocals
Bob Welsh – Piano & Guitar
Willy Jordan – Slagwerk &Cajon
Alabama Mike – Vocals

Website: https://johnnemeth.com/home