Review: John Moreland – Birds In The Ceiling

 

John Moreland - Birds In The Ceiling

John Moreland – Birds In The Ceiling
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Old Omens Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Op zijn voorgaande vijf albums bewees singer-songwriter John Moreland uit Oklahoma al, dat hij het avontuur totaal niet schuwt.

En dat is op zijn nieuwe album opnieuw het geval. Zijn warme en intieme nummers zijn op een perfecte wijze doorspekt met samples, elektronica en omgevingsgeluiden. Deze toevoegingen zitten het singer-songwriters geluid van John totaal niet in de weg. Integendeel want ze voegen zelfs een spannende laag aan de nummers toe.

Zo passen de elektronische beats perfect in het lome en intiem groovende Ugly Faces. Opvallend is hier ook de gelijkenis van de warme soulvolle stem van John met die van Bruce Springsteen.

Zachte elektronische beats openen het intieme Lion’s Den. Elektronica en samples zijn hier voortreffelijk ingepast in een soulvol nummer.

Onderkoelde beats zetten Cheap Idols in werking. Dit nummer bevat de beste elementen uit de folk en psychedelica in een weldadig deinend nummer.

Na het zacht galmende en desolate Generational Dust volgt het intieme Dim Little Light dat van een zelfde klasse is als Stephen Stills’ 4 + 20 of The Beatles’ Blackbird. De stemmige piano van John Calvin Abney en de al even stemmige cello van Bonnie Whitmore voegen een extra dimensie toe aan het zwevende, Springsteen-achtige, Neon Middle June.

Na het hemelse Truth Be Told wordt het album zeer intiem afgesloten met Birds In The Ceiling, waarin je het omgevingsgeluid van een overvliegende groep ganzen (volgens mij) hoort.

Dit album van John Moreland is een aanrader voor de fans van het betere, en avontuurlijke, singer-songwriter werk.

Tracks:
01. Ugly Faces
02. Lion’s Den
03. Cheap Idols
04. Generational Dust
05. Dim Little Light
06. Claim Your Prize
07. Neon Middle June
08. Truth Be Told
09. Birds In The Ceiling

Website: https://johnmoreland.net/