Review: John McDonough – We’ll Answer The Call

 

John McDonough – We’ll Answer The Call

John McDonough – We’ll Answer The Call
Format: CD / Label: Independent
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

John McDonough is een singer/songwriter uit Chicago, Illinois. Zijn akoestische gitaarwerk, gepassioneerde zang en persoonlijke teksten resulteren in een modern singer/songwritergeluid. Zijn vocale vaardigheden worden wel vergeleken met Elton John, Van Morrison en Harry Chapin en zijn songwritersstijl met die van o.a. de Ierse singer/songwriter Damien Rice.

Voordat McDonough in 2020 weer naar Chicago verhuisde, heeft hij 25 jaar lang opgetreden in en rond Austin, Texas. Tien jaar geleden stopte John met psychotherapie om zich uitsluitend op muziek te concentreren. In die tijd heeft hij vijf cd’s met originele muziek uitgebracht die goed tot zeer goed werden ontvangen. Zijn album ‘Second Chances’, een album met akoestische arrangementen van zijn favoriete songs van eerdere albums, werd in 1921 genomineerd voor Album of the Year door The Josie Music Awards en Blues and Roots Magazine.

Deze maand verscheen de concept-EP ‘We’ll Answer The Call’. Deze EP vertelt het waargebeurde verhaal van Joe Rantz en het Washington Husky-roeiteam dat in 1936 deel nam aan de Olympische Spelen van Berlijn.

Het openingsnummer Shooting Star is een prachtige folky song met akoestisch gitaarwerk, fraaie pianotonen en passievolle zang van McDonough, ondersteund door de backing vocals van Cody Rathmell.

In Love You Just For You, zit iets meer tempo. Fraai zijn weer de zangduetten. Among The Stars wordt ook weer gekenmerkt door lyrisch akoestisch gitaarwerk terwijl het orgel een extra dimensie toevoegt.

Het titelnummer, het met grote intensiteit gezongen We’ll Answer The Call, is tamelijk stevig en bluesy en eindigt met een elektrische gitaarsolo van Kris Farrow.

Het beste wordt voor het laatst bewaard, want Point East, dat verhaalt over de beroemde Husky Clipper waarmee Joe Rantz en zijn team in 1936 bij de Olympische Spelen in Berlijn goud wonnen voor de VS. Een pareltje met lekkere gitaarlicks, een zeer fraaie cello en McDonough en Rathmell vocaal in topvorm.

Conclusie:
Op de EP ‘We’ll Answer The Call’ plak ik zonder dralen het etiket: wonderschoon.

Tracks:
01. Shooting star
02. Love you just for you
03. Among the stars
04. We’ll answer the call
05. Point me east

Line-up:
John McDonough – zang, akoestische gitaar
Kris Farrow – akoestische gitaar, elektrische gitaar
Cole Gramling – piano, orgel
Kevin Butler – drums, percussie
Steve Bernal – bas, cello
Cody Rathmell – backing vocals
Niamh Fahy – viool

Website: https://www.johnmcdonoughlive.com/