Review: John Mayall – The Sun Is Shining Down

 

John Mayall - The Sun Is Shining Down

John Mayall – The Sun Is Shining Down
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Forty Below Records
Release: 2022

Tekst: Gerrit Schinkel

John Mayall, de aartsvader van de Britse blues, is inmiddels 88 jaar, maar het woord pensioen komt niet in zijn woordenboek voor. Sinds zijn debuut in 1965, ‘John Mayall Plays John Mayall’, verschijnen er met grote regelmaat albums van hem. En hoewel hij het nu wat rustiger aan doet, treedt hij ook nog steeds op.  

Eind januari 2022 kwam er na drie jaar een nieuw album uit van John Mayall, ‘The Sun Is Shining Down’, waarop weer een aantal gerenommeerde gastmusici meespelen.

Het album opent met de bluesshuffle Hungry And Ready, met blazers, mondharpsolo’s en gitaarsolo’s van Melvin Taylor. In het aanstekelijke Can’t Take No More, met sterk werk van Mayall ’s vertrouwde ritmesectie Jay Davenport (drums) en Greg Rzab (bas), trakteert Marcus King op een verschroeiende gitaarsolo.

Fraai is de baritongitaar van Buddy Miller in I’m As Good As Gone, een strakke vertolking van de song van Bobby Rush. Opvallend is de sterke soulvolle zang van Mayall op wiens stem de tand des tijds geen grip lijkt te krijgen. Violiste Scarlet Rivera, bekend van haar werk met Bob Dylan, is de ster in het jazzy Got To Find A Better Way.

In het funky One Special Lady is de hoofdrol weggelegd voor Jake Shimabukuro met zijn virtuoze solo’s op de elektrische ukelele. Mike Campbell (Tom Petty & The Heartbreakers) steelt de show met fantastisch gitaarwerk in Bernard Allison ’s Chills And Thrills.

De orgelsolo van Mayall is hier ook niet te versmaden. De Tinsley Ellis song A Quitter Never Wins is een slowblues met typische John Mayall mondharmonicasolo’s.

Scarlet Rivera maakt haar opwachting weer met vioolsolo’s naast de piano van Mayall in Deep Blue Sea. Driving Wheel is een prachtige cover van pianist Roosevelt Sykes uit 1936. De blazers en het felle gitaarwerk van Melvin Taylor stuwen dit nummer naar grote hoogten.

Fraai is tenslotte het gitaarwerk van Carolyn Wonderland in de heerlijk ontspannen titeltrack The sun is shining down.   

Conclusie:
Een zeer vitale John Mayall heeft met ‘The Sun Is Shining Down’ weer een sterk album toegevoegd aan zijn imposante repertoire.

Tracks:
01. Hungry And Ready (feat. Melvin Taylor)
02. Can’t Take No More (feat. Marcus King)
03. I’m As Good As Gone (feat. Buddy Miller)
04. Got To Find A Better Way (feat. Scarlet Rivera)
05. One Special Lady (feat. Jake Shimabukuro)
06. Chills And Thrills (feat. Mike Campbell)
07. A Quitter Never Wins
08. Deep Blue Sea (feat. Scarlet Rivera)
09. Driving Wheel (feat. Melvin Taylor)
10. The Sun Is Shining Down (feat. Carolyn Wonderland)

Line-up:
John Mayall – zang, Hammond B-3, piano, Wurlitzer, mondharmonica
Greg Rzab – bas
Jay Davenport – drums
Richard A. Rosenberg – trombone
Mark Pender – trompet
Ron Dziubla – saxofoon
Eric Corne – ritme gitaar
Carolyn Wonderland – ritme gitaar
Billy Watts – ritme gitaar

Website: https://www.johnmayall.com/