Review: John Entwistle – Rarities Oxhumed – Volume One

 

John Entwistle - Rarities Oxhumed – Volume One

John Entwistle – Rarities Oxhumed – Volume One
Format: CD – Digital / Label: Deko Entertainment
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Bassist John Entwistle is wereldberoemd als lid van the Who maar ook door zijn bulderend basspel dat dusdanig hard was, dat John met gemak als tweede sologitarist van the Who beschouwd kon worden. Af en toe schreef hij ook nummers, die op de albums van the Who opdoken. Nummers waarin zijn morbide humor de overhand had.

Naast zijn loopbaan als Who lid bracht John ook de nodige soloalbums uit. Albums, die niet echt door het grote publiek opgepikt werden. De wat dunne zang van John zal daar waarschijnlijk de oorzaak van zijn geweest want de solonummers op zich klonken prima.

Naast de reguliere soloalbums bleef er flink wat “restmateriaal” achter. Materiaal dat nu op ‘Rariteis Oxhumed Volume One’ te horen is. De focus op dit album ligt op de periode van the John Entwistle Band in de 00’s.

Een band, die naast John, bestond uit Steve Luongo (drums), Godfrey Townsend (gitaar) en Gordon Cotton (keyboards).

Dit album begint met Bogey Man waarop Who collega Keith Moon op de drums te horen is. Een door synthesizers gedomineerde rocker. Donker en sinister zoals we van John gewend zijn. Compleet met maffe gezongen blazerspartijen.

Sommige nummers op dit album zijn als melodieuze rock te omschrijven zoals “Darker Side Of Night”, het Sniff ‘N The Tears-achtige Left For Dead en de ballad Back On The Road.

De harde rocknummers van dit album overtuigen het meest. I’ll Try Again Today is een stuwende rocker, die zo in het Who repertoire zou passen. John’s grommende bas staat centraal in het zeer donker groovende When You See The Light. Zowel Don’t Be A Sucker als Life Goes On zijn zwaar ploegende rockers.

Tot slot is the John Entwistle Band op volle kracht te horen in een drietal livenummers.

Trick of The Light is een harde opwindende rocker. Under A Raging Moon is een bombastische, Jim Steinman-achtige rocker, compleet met een avant-gardistisch piano intro en een lange drumsolo van Steve Luongo.

Een Alvin Lee-achtig gitaarintro van Godfrey Townsend opent de zeer harde en zeer opwindende cover van Johnny Kidd & the Pirates’ Shakin’ All Over.

Dit album toont aan dat John Entwistle solo ook zeer de moeite waard was.

Tracks:
01. Bogey Man (featuring Keith Moon)
02. Darker Side Of Night
03. I’ll Try Again Today
04. When You See The Light
05. Back On The Road
06. Left For Dead (alternate version)
07. I Wouldn’t Sleep With You
08. Don’t Be A Sucker
09. Life Goes On (demo)
10. Where Ya Going Now (demo)
11. Trick Of The Light (live)
12. Under A Raging Moon (live)
13. Shakin’ All Over (live)

Website: https://www.thewho.com/john-entwistle/