Review: John Cale – Mercy

 

John Cale - Mercy

John Cale – Mercy
Format: CD Vinyl LP – Digital / Label: Double Six Records
Release: 2023

Tekst: Paul Op den Kamp

Het is uiteraard een tegenstelling! Maar je kunt er vanuit gaan dat als John Cale een album uitbrengt dit verrassend is en ook weer totaal anders dan zijn vorige werk. Zou je dan ook meteen verwachten dat het meteen ook zo goed is. Wat het antwoord ook mag zijn. Dit nieuwe werk is wat mij betreft een vroeg hoogtepunt van muziekjaar 2023.

Verwacht geen duidelijk gestructureerd werk van rocknummers afgewisseld met een rustig lied. Volgens die conventies is Cale immers nooit te werk gegaan. Het album is een grote puzzel waarbij ieder liedje een los stukje is. In eerste instantie klinkt het geheel wat warrig en onoverzichtelijk. Met iedere keer opnieuw luisteren komen de details langzaam in zicht. Waarbij de volledige puzzel nog niet echt alle overzicht biedt.

‘Mercy’ heeft naast alle ruwe schoonheid ook iets mysterieus, alsof er tussen de muziek en teksten toch nog iets onderliggend verborgen blijft. De duiding die we misschien jaren later kunnen doen. Hoe ontstond bijvoorbeeld deze hybride van Billie Eilish en de laatste albums van David Bowie. Is de stijl toeval? Of bewust zo uitgevoerd? Er blijft voor de luisteraar iets te raden over …

In een lange carrière voegt Cale een nieuw interessant hoofdstuk toe. Dat hij nog vele jaren zulke mooie muziek mag blijven maken. Wie weet wat dit gaat opleveren? Immers hij heeft zich zelf door de jaren heen in zoveel muzikale gedaantes gepresenteerd!

Tracks:
01. Mercy
02. Marlyn Monroe’s Legs
03. Noise Of You
04. Story Of Blood
05. Time Stands Still
06. Moonstruck
07. Everlasting Days
08. Night Crawling
09. Not The End Of The World
10. The Legal Status Of Ice
11. I Know You’re Happy
12. Out Of Your Window

Website: https://john-cale.com/