Review: Joel Astley – Seattle To Greaseland

 

Joel Astley - Seattle To Greaseland

Joel Astley – Seattle To Greaseland
Format: CD / Label: Blue Heart Records
Release: 2023

Tekst: Peter Marinus

‘Seattle To Greaseland’ is het debuutalbum van zanger en mondharmonicaspeler Joel Astley en wat is dit een lekker album, zeg! Dat kan ook niet anders als je kijkt wie er op dit album mee doen: producer, gitarist en toetsenist Kid Andersen, gitarist Johnny Burgin, de ritmesectie van Charlie Musselwhite (June Core op drums en Randy Bermudes op bas) en de backingvocals van Marina Crouse en Jill Dineen.

Het album werd opgenomen in de Greaseland Studios in San Jose, LA, en opent met de luie funky drums van June Core, die Born Cryin’ in beweging brengen. Een loom bluesy nummer met lichte Ry Cooder trekjes, de branderig huilende gitaar van Kid Andersen en de soulvolle zang en schurende harmonica van Joel.

Daarna volgt de losjes swingende, jazzy, shuffle Candy Shop waarin de swingende Hammond B3 van Kid Andersen de show steelt naast de broeierig brullende harmonica van Joel en de priemende jazzgitaar van Johnny Burgin.

Na de luchtig boppende swinger Just Right volgt de weemoedige shuffle Karma Wheel waarin Kid Andersen en Johnny Burgin rauw en priemend klinken. Secondhand Kid is een losjes groovende funky blues met Kid Andersen dit keer op het funky clavinet en de zwoegende harmonica van Joel.

Het gemoedelijk swingende Takin’ It With Me heeft een gospelachtig geluid gevolgd door de energiek boppende rocker Hot As Hell. Ook een rocker is de hoekige Fabulous Thunderbirds-achtige rocker Down To The Rims.

Work With What You Got is funky, lui en broeierig met  een hoofdrol voor de brullende harmonica van Joel en de bijtende gitaar van Johnny  Burgin. Johnny Burgin klinkt in het rauw groovende Bobby’s Place ongenadig rauw en ziedend.

Afgesloten wordt met de jubelende gospelswinger No Brighter Gold waarin Joel zijn harmonica krachtig laat swingen.

Dit debuutalbum van Joel Astley overtuigt op werkelijk alle fronten. Aanschaffen dus!

Tracks:
01 – Born Cryin’
02 – Candy Shop
03 – Just Right
04 – Karma Wheel
05 – Secondhand Kid
06 – Takin’ It With Me
07 – Hot As Hell
08 – Down To The Rims
09 – Work With What You Got
10 – Bobby’s Place
11 – No Brighter Gold

Website: https://www.joelastley.com/index.php