Review: Joe Louis Walker – Weight Of The World

 

Joe Louis Walker - Weight Of The World

Joe Louis Walker – Weight Of The World
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Forty Below Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse gitarist, zanger, songwriter en producer Joe Louis Walker (25 december 1949, San Francisco) behoeft eigenlijk geen introductie. Deze veteraan en winnaar van meerdere bluesawards, is al sinds 1964 actief. Joe, afkomstig uit een muzikale familie, wordt al vroeg beïnvloed door de muziek van T-Bone Walker en BB King en de pianisten Meade Lux Lewis, Amos Milburn en Pete Johnson. Op zijn 8e krijgt hij zijn eerste gitaar en op zijn 16e is hij al een bekende in de muziekscene van The Bay Area. Hij speelt met o.a. John Lee Hooker, Buddy Miles, Otis Rush, Thelonius Monk, Willie Dixon, Steve Miller, Nick Lowe, John Mayall en Muddy Waters.

Toch duurt het tot 1986 voordat zijn debuutalbum ‘Cold Is The Night’ verschijnt. Sindsdien komen er met grote regelmaat albums van hem uit. Vorige maand verscheen zijn nieuwe album, ‘Weight Of The World’. Het album werd opgenomen in The Building in Marlboro, New York. De productie was in handen van Eric Corne (bekend als producer van o.a. John Mayall, Sugarray Rayford en Walter Trout).  

Het openings- en titelnummer The Weight Of The World is een langzame funky soulblues met de kenmerkende soulvolle zang van Joe Louis Walker. In Is It A Matter Of Time gaat het tempo omhoog met de keys en de blazers inclusief een vette saxsolo. De soul spat er van af.

Hello, It’s The Blues is een bijna zeven minuten lange schitterende gospelachtige ballad met emotionele zang, fraaie backing vocals en mooi gitaarwerk halverwege. Het funky Waking Up The Dead opent met een lekkere drumbeat en Walker laat een vlammende gitaarsolo horen.

De blazers zijn weer fantastisch in de midtempo soulblues Don’t Walk Out That Door. In het door drums gedreven funky Count Your Chickens is het weer genieten van de intense zang van Walker, van een sprankelende orgelsolo en een gruizige gitaarsolo. Blue Mirror is een ruim zes minuten lange strak doordenderende gitaarrocker.

De strakke ritmesectie, keyboards en mondharp bepalen het funky Root Down. Bed Of Roses is een prachtig gezongen soulballad waarin Walker naast de keys weer een felle solo uit zijn gitaar tovert. Het album eindigt met het jazzy You Got Me Whipped. Een prominente rol is weggelegd voor Scott Millici met zijn swingende orgelspel.

Conclusie:
Ook het album ‘The Weight Of The World’ kenmerkt zich weer door de vertrouwde kwaliteit die we al jaren van Joe Louis Walker gewend zijn.

Tracks:
01. The Weight of the World
02. Is It a Matter of Time?
03. Hello, It’s the Blues
04. Waking Up the Dead
05. Don’t Walk Out That Door
06. Count Your Chickens
07. Blue Mirror
08. Bed of Roses
09. You Got Me Whipped

Line-up:
Joe Louis Walker – gitaar, zang, mondharmonica
Scott Milici – keys
John Medeiros jr. – drums
Geoff Murfitt – bas
Eddie Jacksong – bongos
Marc Pender – trompet
David Ralicke – saxofoon
Eric Gorfain – violen
Gia Ciambotti – backing vocals
Eric Corne – backing vocals, gitaar

Website: https://www.joelouiswalker.com/