Review: Joe Henry – All The Eye Can See

 

Joe Henry - All The Eye Can See

Joe Henry – All The Eye Can See
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: earMUSIC – V2 Records
Release: 2023

Tekst: Gerrit Schinkel

Joe Henry (2 december 1960, Charlotte, North Carolina) is een Amerikaanse singer-songwriter, gitarist en producer. Hij groeit op in Oakland Township, Michigan en verhuist in 1985 naar Brooklyn, New York. Hier begint Henry op te treden op lokale muziekpodia. In 1986 verschijnt zijn debuutalbum ‘Talk Of Heaven’. Behalve dat hij een respectabel eigen oeuvre als singer-songwriter heeft opgebouwd, was Henry ook co-writer van songs van zijn schoonzus Madonna, Rosane Cash, Madeleine Peyroux, en Chely Wright. Bekendheid kreeg Joe Henry sinds 1998 vooral als producer. Hij produceerde talloze albums voor o.a. Solomon Burke, Jim White, Ani DiFranco, Susan Tedeschi, Betty LaVette, Mary Gauthier, Hugh Laurie, Bonnie Raitt, Allen Toussaint en Rodney Crowell. 

Eind januari verschijnt er weer een nieuw album van Joe Henry. Dit album, ‘All The Eye Can See’, nam Henry grotendeels zelf thuis op tijdens de wereldwijde lockdownperiode van COVID-19. Henry ging er bij het maken van dit album vanuit dat dit, vanwege deze omstandigheden, zijn meest skeletachtige album uit zijn carrière zou worden. Maar eigenlijk is dit in veel opzichten zijn meest ‘uitgebreide’ album geworden, want Henry wordt op ‘All The Eye Can See’, begeleid door maar liefst meer dan 20 musici. Onder hen zijn zijn oude muzikale metgezellen en vrienden Levon Henry (saxofoon en klarinet), David Pitch (bas), Patrick Warren (piano en toetsen) en John Smith (akoestische gitaar).

Prelude To Song, het openingsnummer, is een korte ingetogen instrumental. De verstilde ballad Song That I Know begint met gedragen pianoklanken. De musici zijn uitstekend op dreef in de intieme ballad Mission. Mooi is daarna de duetzang in het met fiddle versierde Yearling.

Na het ingetogen gezongen Near To The Ground wordt in Karen Dalton gedurende ruim zes minuten de folkzangeres Karen Dalton (1937-1993), die in de vroege jaren ’60 bekend was in de zgn. Greenwich Village scene, waar ze optrad met o.a. Fred Neil en Bob Dylan, bezongen.

Zeer fraai is de saxsolo van zoon Levon Henry in de wonderschone ballad O Beloved. Subtiel is de begeleiding in God Laughs met zang van Henry die  ook in dit nummer verwantschap vertoont met die van Elvis Costello. In Kitchen Door is weer duozang te horen.

Na het ‘donkere’ enigszins psychedelische Small Wonder is de zeer fraaie ‘slepende’ jazzy saxsolo van zoon Levon in het titelnummer All The Eye Can See een lust voor het oor. Subtiel is de duozang daarna weer in Pass Through Me Now. Na de zeer korte ingetogen instrumental Prologue To Song wordt het album met Red Letter Day fraai en ingetogen geïnstrumenteerd afgesloten.  

Conclusie:
Met ‘All The Eye Can See’ heeft Joe Henry weer een parel aan zijn toch al fraaie oeuvre toegevoegd.Een prachtig, intiem en heerlijk ontspannen persoonlijk album.

Tracks:
01. Prelude To Song
02. Song That I Know
03. Mission
04. Yearling
05. Near To The Ground
06. Karen Dalton
07. O Beloved
08. God Laughs
09. Kitchen Door
10. Small Wonder
11. All The Eye Can See
12. Pass Through Me Now
13. Prologue To Song
14. Red Letter Day

Website: https://www.joehenrylovesyoumadly.com/