Review: Joe Bonamassa – Live At The Hollywood Bowl – With Orchestra

 

Joe Bonamassa - Live At The Hollywood Bowl With Orchestra

Joe Bonamassa – Live At The Hollywood Bowl – With Orchestra
Format: CD DVD – Blu-ray – Vinyl LP
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

In een ongeëvenaarde mix van blues, rock en orkestrale elegantie brengt Joe Bonamassa, ‘Live At The Hollywood Bowl With Orchestra’ uit. Het album vereeuwigt Joe’s allereerste optreden in de iconische Hollywood Bowl in augustus 2023. Begeleid door een indrukwekkend ensemble van 40 orkestmuzikanten leverde Bonamassa een optreden af dat nu voor altijd is vastgelegd in deze langverwachte release.

‘Live At The Hollywood Bowl With Orchestra’ toont Bonamassa’s virtuoze mix van blues en rock, maar versterkt ook fanfavorieten met grandioze orkestarrangementen door enkele van Hollywoods beste muzikanten David Campbell, Trevor Rabin en Jeff Bova .

Bonamassa’s optreden in de Hollywood Bowl was een ‘bucket list’ gebeurtenis die zijn status als een van de leidende figuren in de moderne bluesrock verder verstevigde. Door te werken met een volledig orkest onder leiding van gerenommeerde Hollywood orkestratoren kreeg Joe’s muziek een ongekende diepte en omvang, waardoor fans op een geheel nieuwe manier kennis konden maken met zijn catalogus. Het project vertegenwoordigt een nieuw hoogtepunt in Bonamassa’s carrière en belichaamt de magie van een live optreden, waar elke noot resoneert met de energie van een muzikant op het toppunt van zijn kunnen.

Je zou kunnen denken alwéér een live-album van Joe Bonamassa? Hij heeft er al zóveel uitgebracht… wat voegt dit album daaraan toe? Nou… het is dus voor het eerst een live-opname met een volledig orkest! Alleen dáárom is het al bijzonder in vergelijking met al die andere live achttien (!) liveplaten. En wat voegt dat orkest toe? Het is wat mij betreft een verrijking van de sowieso geweldige live-sound van Joe Bonamassa en zijn bandleden.

Het blijft ondanks de aanwezigheid van het orkest toch echt een concert van Joe Bonamassa en alleen al de werkelijk prachtige uitvoering van Sloe Gin (die ik al zó vaak in verschillende versies heb gehoord) is de aanschaf al waard!

Fijn vind ik dat aan de cd-versie òf een dvd òf een blu-ray is toegevoegd, al vind ik het wel jammer dat er aan de vinylversie geen beelddrager wordt meegeleverd. Het zonder extra kosten meeleveren van beeldmateriaal bij een live-album is wat mij betreft een uitstekend initiatief.

De rest van het jaar toert Joe Bonamassa vanaf begin augustus door de Verenigde Staten, ter promotie van zijn vorige studioalbum ‘Blues Deluxe Vol 2’. Volgens zijn website volgt er vanaf april 2025 een Europese tournee, waarvan op dit moment geen Nederlandse data bekend zijn. In april was hij overigens wel in ons land te zien, in AFAS Live in Amsterdam.

Tracks:
01. When One Door Opens Overture
02. Curtain Call
03. Self-Inflicted Wounds
04. No Good Place For The Lonely
05. Ball Peen Hammer
06. The Last Matador Of Bayonne
07. Prisoner
08. If Heartaches Were Nickels
09. The Ballad Of John Henry
10. Twenty-Four Hour Blues
11. Sloe Gin

Tracks DVD/Blu-ray:
01. Running (Intro)
02. When One Door Opens Overture
03. Curtain Call
04. Self-Inflicted Wounds
05. No Good Place For The Lonely
06. Ball Peen Hammer
07. The Last Matador Of Bayonne
08. Prisoner
09. If Heartaches Were Nickels
10. The Ballad Of John Henry
11. Twenty-Four Hour Blues
12. Sloe Gin
13. Grecian Urn (Credits)

Website: https://jbonamassa.com/