Review: Jody Reynolds – The Endless Sleep Man 1958-1962

 

Jody Reynolds - The Endless Sleep Man 1958-1962

Jody Reynolds – The Endless Sleep Man 1958-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Jody Reynolds uit Denver, Colorado, zal voor altijd in de muziekgeschiedenisboeken genoteerd staan als “one hit wonder”. En dat klopt ook helemaal want zijn Endless Sleep was de enigste hit, die in hij in de Verenigde Staten scoorde.

Maar ook zijn Fire Of Love mag als bekend worden verondersteld maar dan doordat dit nummer later door o.a. MC5 en the Gun Club gecoverd werd. Nadat hij aanvankelijk geïnspireerd was door artiesten als Bob Wills en Eddy Arnold schakelde Jody al rap over naar de rockabilly.

Na Endless Sleep wilde het dus niet lukken om met een succesvolle opvolger op de proppen te komen. Ook duetten met Bobbie Gentry waren niet succesvol. Jody belandde uiteindelijk in het “oldies” circuit en startte een muziekwinkel.

In 2008 overleed hij aan leverkanker, op 75-jarige leeftijd.

Op deze verzamelaar van het Jasmine label staat al het werk van Jody Reynolds verzameld, inclusief de opnames met the Storms, zijn begeleidingsband.

Het lekkerst klinkt Jody in de enigszins desolate rockers, zoals het eerder genoemde Endless Sleep met gitaarwerk van Al Casey en Howard Roberts. Fire Of Love klinkt al even desolaat en het is dus niet zo vreemd dat dit nummer later door the Gun Club gecoverd werd.

Sommige nummers hebben de luchtige Buddy Holly sound zoals Tight Capris en Daisy Mae.

De nummers van the Storms zitten meer in de swingende rhythm & blues en surf hoek, veelal instrumentaal. De donkere surf van Thunder en Tarantula zijn daar prima voorbeelden van met de lome rhythm & blues van Makin’ Out als beste voorbeeld.

Zoals zoveel artiesten aan het  eind van de 50’s/begin van de 60’s nam Jody ook een aantal nummers, die flink door de polijstmachine gehaald werden, vaak met suikerzoete koortjes. Het aan the Everly Brothers herinnerende The Girl From King Marie is hier een positief voorbeeld van.

Gelukkig staan er genoeg rauwere swingende nummers op het album zoals de wilde twister Come On Twist.

Dit album laat horen, dat het verbazingwekkend is, dat Jody Reynolds slechts als een “one-hit wonder” te boek staat.  Hij had, blijkens dit prima overzichtsalbum, veel meer in zijn mars.

Website: https://jasmine-records.co.uk/en/

Jody Reynolds - The Endless Sleep Man 1958-1962 - back