Review: Joanne Shaw Taylor – Blues From The Heart – Live

 

Joanne Shaw Taylor_Blues From The Heart

Joanne Shaw Taylor – Blues From The Heart – Live
Format: CD – DVD/Blu-Ray – Digital / Label: KTBA Records
Release: 2022

Tekst: Peter Marinus

Het feit, dat bluesrock giganten als Joe Bonamassa en Kenny Wayne Shepherd op haar nieuwe live album meedoen, toont al aan dat de Britse zangeres-gitariste Joanne Shaw Taylor een bluesrock artieste van formaat is.

Dit live album is inmiddels haar tiende album, dat werd opgenomen in het Franklin Theatre in Franklin, Tennessee.

Joanne wordt hier begeleid door haar sublieme band, die bestaat uit Bob McNelley (gitaar), Steve Mackey (bas), Jimmy Wallace (keyboards, piano), Nick Buda (drums) en de zeer soulvolle backing vocals van Devonne Fowlkes en Kim Fleming.

Er staat een grote hoeveelheid covers op het album, die door Joanne allemaal naar haar eigen, vaak zeer soulvolle, hand worden gezet.

Ze begint met een cover van Fleetwood Mac’s Stop Messin’ Round, die in een krachtig pompende shuffle is gegoten met fel bijtend gitaarwerk, Joanne’s rauwe, enigszins Joss Stone-achtige stem en het enthousiast swingende piano en orgelspel van Jimmy Wallace.

Otis Rush’s Keep On Lovin’ Me is een broeierige heupwieger met rauw vlammend gitaarspel, gevolgd door Rudy Clark’s If You Gotta Make A Fool Of Somebody, die klinkt zoals het hoort te klinken, zeer intiem en soulvol met bijbehorend huilend gitaarspel van Bob McNelley.

Kenny Wayne Shepherd treedt aan voor de cover van Albert King’s Can’t You See What You’re Doing To Me. Een broeierige funky cover met een vlammend gitaarduel. Cash McCall’s Let Me Down Easy krijgt een zeer breekbare soulcover met zeer intense zang van Joanne en hartstochtelijk brullend gitaarwerk.

Er wordt lekker losjes recht voor z’n raap gerockt in Kim Wilson’s Two Time My Lovin en Don Covay’s Three Time Loser. In het smerig pompende I’m In Chains hangt een geluid, dat doet terug denken aan het geluid van de oude Deep Purple.

Dan is het tijd voor Joe Bonamassa. Hij is te horen in de cover van Little Village’s Don’t Go Away Mad. Een luchtig swingend nummer met een swing, die doet denken aan het werk van The Staple Singers en met een vlammend rockende overgang.

Bonamassa is ook van de partij in de klassieker Summertime, dat door zijn indrukwekkende versie tot de hoogtepunten van dit album behoort. Tot slot hoor je Joe Bonamassa in de cover van Dave Mason’s Only You Know And I Know, dat lekker loom en funky klinkt.

Op dit sublieme live album bewijst Joanne Shaw Taylor nogmaals dat zij tot de top van de bluesrock hoort!

Tracks:
01. Stop Messin’ Round
02. If That Ain’t A Reason
03. Keep On Lovin’ Me
04. If You Gotta Make A Fool Of Somebody
05. Can’t You See What You’re Doing To Me
06. Let Me Down Easy
07. Two Time My Lovin’
08. I Don’t Know What You’ve Got
09. Three Time Loser
10. Dyin’ To Know
11. Just Another Word
12. I’ve Been Loving You Too Long
13. I’m In Chains
14. Don’t Go Away Mad
15. Summertime
16. Only You Know And I Know

Website: https://www.joanneshawtaylor.com/