Review: Joan Osborne – Nobody Owns You

 

Joan Osborne - Nobody Owns You

Joan Osborne – Nobody Owns You
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Womanly Hips Records
Release: 2023

Tekst: Tom Wouters

Joan Osborne heeft een heel eigen plek in de Amerikaanse zangeressenscene. De vrouw, die een raketachtige start van haar carrière kende met het in 1995 uitgekomen album ‘Relish’ (met de wereldhit One Of Us), is gezegend met een stem vol soul en gospel.

Joan Osborne is inmiddels 61 jaar oud en het meisjesachtige van haar debuutjaren is er inmiddels wel af. Daarvoor in de plaats is een doorleefde performance gekomen met een duidelijke feministische boodschap, zoals goed te horen is in de twee openingsnummers van Nobody Owns You, het fraaie I Should’ve Danced More en de titelsong Nobody Owns You, dat Osborne voor haar dochter schreef en dat aan duidelijkheid niets te wensen over laat.

‘Nobody Owns You’, geproduceerd door Ben Rice, heeft over de hele linie een intiem karakter en de instrumentatie is redelijk sober. Toch is het een typisch Joan Osborne-album door de ruimtelijke produktie. Producer Rice speelt zelf gitaar en banjo, Dave Sherman speelt piano, oudgediende Jack Petruzelli (hij speelde al mee op ‘One Of Us!’) speelt bariton gitaar, maar de meest opvallende begeleidster is Cindy Cashdollar op lapsteel.

Cashdollar schittert in het mooie So Many Airports en het lieftallige The Smallest Trees. Pianist Ben Sherman doet dat in Lifeline en Petruzelli in Woman’s Work. Fraai is ook de gospelsong Tower Of Joy.

Met ‘Nobody Owns You’ heeft Joan Osborne een mooi intiem album gemaakt met een boodschap die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. 

Tracks:
01. I Should’ve Danced More
02. Nobody Owns You
03. So Many Airports
04. Woman’s Work
05. The Smallest Trees
06. Time of the Gun
07. Dig a Little Ditch
08. Secret Wine
09. Child of God
10. Tower of Joy
11. Lifeline
12. Great American Cities

Website: https://joanosborne.com/