Review: Joan Armatrading – Live At Asylum Chapel

 

Joan Armatrading – Live at Asylum Chapel

Joan Armatrading – Live at Asylum Chapel
Format: CD – Digital / Label: BMG
Release: 2022

Tekst: Harry Pater

Eind november verscheen dit bijzondere live-dubbelalbum van de net 72 jaar geworden Britse zangeres/songwriter en multi-instrumentaliste (gitaar, bas, keyboards) Joan Armatrading, die als Joan Anita Barbara Armatrading op 9 december 1950 werd geboren in Basseterre op het eiland Saint Kitts. Onderdeel van de eilandenstaat Saint Kitts en Nevis, onderdeel van de British Leeward Islands, dat in de buurt ligt van ‘ons’ Antilleneiland Sint Eustatius. Ze groeide op in de Britse stad Birmingham.

Tot nu toe bracht Joan, sinds 1972, twintig albums uit, waarvan het vorige ‘Consequenses’ getiteld in 2021 werd uitgebracht. In de loop der jaren is ze regelmatig onderscheiden voor haar werk; zo werd ze maar liefst drie keer genomineerd voor een Grammy Award en voor een Brit Award (Best British Female Solo Artist). En won ze een Ivor Novello Award (Outstanding Contemporary Song Collection), de Gold Badge Award bij de BASCA én de Lifetime Achievement Award bij de BBC Radio 2 Folk Awards. Ze heeft een voor een vrouw wat zwaardere zangstem, die contralto wordt genoemd. 

Joan Armatrading is al die jaren een veelzijdig zangeres geweest, diverse muziekstijlen spelend: blues-, folk, pop, reggae en rock. Dit album ‘Live At Asylum Chapel’ werd in de Coronaperiode in 2021 opgenomen in de Londense Asylum Chapel, een kerkgebouw dat naast reguliere kerkdiensten ook wordt gebruikt voor concerten en bruiloften. Dat de opnamen werden opgenomen hoor je vrijwel meteen, want ze zingt, begeleid door vier muzikanten en zichzelf, zonder publiek. Met andere woorden een live-album zonder applaus en interactie met fans.

Om eerlijk te zijn, als ik niet wist dat ze al 72 jaar is, want ik kan dat niet horen, haar stem is amper veranderd ten opzichte van de vorige keer dat ik haar hoorde, volgens mij bij een tv-uitzending van Jools Holland op de BBC tv.

In totaal staan er 26 songs op het album, zowel van het nieuwste studioalbum ‘Consequenses’ als uit haar 50-jarige carrière. Het album bevat meerdere bekende songs van Joan Armatrading, zoals Love And Affection, Willow, Drop The Pilot, Me Myself I en Lovers Speak. Vreemd genoeg vind ik dat haar grootste hit in ons land, Rosie, ontbreekt.

Het werd gefilmd in de Asylum Chapel in Londen in juli 2021. De producer van het livestream-album is Joan Armatrading.

Het werd gefilmd zonder publiek, want dat was wat Joan wilde doen. Ze wilde dat kijkers tijdens het luisteren aan de liedjes zouden denken. Joan vond de perfecte locatie om het geluid te krijgen waar ze naar op zoek was met de sfeer die ze wilde.

Op YouTube is een klein half uur te bekijken van het concert in de Asylum Chapel:

Tracks:
CD 1:
01. Into the Blues
02. Down to Zero
03. Travel So Far
04. All the Way from America
05. This is Not That
06. Invisible (Blue Light)
07. I Like It When We’re Together
08. True Love
09. Heading Back to New York City
10. Mama Mercy
11. Empty Highway
12. The Weakness in Me
13. In These Times

CD 2:
14. Natural Rhythm
15. Already There
16. Consequences
17. Better Life
18. Glorious Madness
19. Promise Land
20. No More Pain
21. Love and Affection
22. Kissin’ and a Huggin’
23. Drop the Pilot
24. Me Myself I
25. Willow
26. To Anyone Who Will Listen

Band:
Guitar & Vocals: Joan Armatrading
Bass: Jennifer Maidman
Drums: Paul Stewart
Keys: Alexander Richards  
Sax: Jamie Anderson

Website: https://www.joanarmatrading.com/